Iar el este de părere că, deși tinde să se stabilizeze, deși depune eforturi, aparent uriașe, în acest scop, economia chineză rămâne extrem de fragilă și vulnerabilă. Mai are încă mult până să iasă la luminiș, consideră omul de afaceri american.
China continuă să îngrijoreze piețele din întreaga lume, să-i țină departe sau chiar să piardă investitori. Pe lângă riscul invadării Taiwanului, care ar putea genera noi tensiuni geopolitice, economia chineză este supusă unor presiuni structurale negative (îmbătrânirea populației din cauza fostei politici a copilului unic și scăderea așteptată a populației active, concurența din partea alte mari puteri emergente - precum India - sau țări dinamice low-cost precum Vietnam etc.) și trebuie să fie conștientă că urmările crizei imobiliare pe care încă o traversează se vor resimți pe o perioadă dureros de lungă pentru regimul de la Beijing.
Numeroși observatori sunt pesimiști în ceea ce privește perspectivele Chinei. Printre ei se numără și celebrul investitor Ray Dalio, potrivit căruia economia chineză va traversa un secol de furtuni și turbulențe, din cauza unei combinații de factori depresivi. .
Ray Dalio denunță în primul rând problema datoriilor excesive. Datoria privată (datoria întreprinderilor și gospodăriilor) este relativ mare, la fel ca și datoria regiunilor chineze, astfel că datoria totală este mult prea mare. Mai mult, deprecierea acțiunilor companiilor cotate la bursă determină aceste întreprinderi să adopte măsuri de reducere a cheltuielilor, cu impact direct asupra veniturilor angajaților. Aceste probleme, combinate cu îmbătrânirea populației, constituie un cocktail îngrijorător pentru perspectivele pe termen lung ale economiei chineze.
Pe de altă parte, Ray Dalio scoate în evidență inegalitățile tot mai mari dintre bogații și săracii Chinei, situație care a determinat Beijingul să promoveze o politică de prosperitate comună. Deriva autoritară a guvernului alimentează un climat de frică, în special în rândul elitelor capitaliste, subliniază miliardarul. Mai mult, rivalitatea dintre China și Statele Unite, cele două mari puteri economice mondiale, are un impact foarte negativ asupra economiei, în special prin descurajarea multor companii străine de a investi în China. Multe multinaționale occidentale preferă să se concentreze asupra țărilor care sunt a priori mai neutre (cum ar fi India).
Miliardarul estimează că multe țări importatoare vor acuza China de dumping și vor introduce, probabil, taxe vamale. Potrivit acestuia, modelul economic chinez, bazat pe ponderea tot mai mare a țării în producția globală de producție, va fi subminat de creșterea bruscă a taxelor vamale de la partenerii comerciali importanți. În cele din urmă, Ray Dalio a avertizat asupra efectelor perverse ale războiului tehnologic chino-american, precum și asupra impactului schimbărilor climatice, care riscă să coste scump economia chineză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.