Potrivit raportului realizat de ONG-ul cu sediul în Marea Britanie, în timp ce averea celor 2000 de miliardari monitorizaţi de revista americană Forbes a sporit cu 12% în 2018, cei 3,8 miliarde de oameni reprezentând jumătatea săracă a lumii au devenit cu 11% şi mai săraci.
Oxfam a făcut publice aceste cifre luni, cu o zi înainte să înceapă Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, locul unde se întâlnesc în fiecare an în ianuarie lideri ai lumii politice şi ai celor mai mari corporaţii de pe glob.
"Peste tot în lume oamenii sunt furioşi şi nemulţumiţi", atrage atenţia directoarea executivă a Oxfam, Winnie Byanyima. "Este momentul ca guvernele să producă o schimbare reală asigurându-se că marile companii şi cei mai bogaţi oameni plătesc impozite corecte", subliniază ea. Directoarea Oxfam consideră că aceşti bani pot fi folosiţi pentru educaţie şi îngrijirea sănătăţii, contribuind astfel la scoaterea oamenilor din sărăcie.
Citește și:
Miliardarii lumii în 2018. Cei mai mari câștigători și cei mai mari perdanți
Experţii Oxfam admit totuşi că numărul celor consideraţi extrem de săraci s-a redus la jumătate între 1990 şi 2010, iar ulterior a continuat să scadă, ajungând în prezent la 736 milioane. Ei notează însă că nivelul impozitelor aplicate veniturilor mari s-a diminuat în ultimele decenii în statele bogate.
Dacă 1% din bogaţii lumii ar plăti o taxă pe avere cu 0,5% mai mare, suma rezultată ar fi mai mult decât suficientă pentru a-i educa pe cei 262 de milioane de copii care în prezent nu merg la şcoală, a mai stabilit Oxfam.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.