Miliardarul Alexey Mordashov a criticat încercările guvernului de a convinge societatea rusă că politica fiscală promovată de Guvern la indicațiile președintelui Vladimir Putin ca fiind stabilă, după ani de ajustări și modificări, care au făcut ca întreprinderile să se confrunte cu taxe mai mari.
Săptămâna trecută, guvernul a aprobat noi majorări de taxe pentru întreprinderi și persoanele bogate, care ar putea aduce 30 de miliarde de dolari în plus la venituriler bugetare de anul viitor.
"În fiecare an avem un program destul de asemănător. În fiecare an spunem că este nevoie de stabilitate în sistemul fiscal, în special de stabilitatea proprietății", a spus Mordashov la un mic dejun de afaceri în cadrul forumului economic de la Sankt Petersburg.
Ea nu există
„Stabilitatea fiscală înseamnă că impozitele rămân neschimbate pentru o lungă perioadă de timp... Nu poți crește taxele și, în același timp, să vorbești despre stabilitatea lor. Prin urmare, nu mai vorbiți de stabilitate, ea nu există!”
Mordashov, unul dintre cei mai bogați oameni ai Rusiei, cu o avere de 25,5 miliarde de dolari conform Forbes, a spus că este gata să plătească mai multe taxe, dar a cerut autorităților să asigure predictibilitate pentru companii.
O promisiune în scris
El a citat taxele de export legate de cursul de schimb rubla-dolar, taxele pe oțel și taxele miniere mai mari ca exemple ale naturii imprevizibile a politicii fiscale a Rusiei. „Toate acestea subminează încrederea, motivația și capacitatea de a planifica viitorul. El a sugerat ca guvernul să ar trebui să emită o lege prin care să promită că nu va schimba taxele timp de un an pentru a demonstra că stabilitatea este un termen luat în serios, nu doar o vorbă în vânt.
Ministrul de Finanțe Anton Siluanov a spus că stabilitatea în politica fiscală nu exclude unele amendamente și că existența regulii fiscale a Rusiei, care limitează cheltuielile și creșterea ratei dobânzii, este esențială.
Regula fiscală
„Cel mai important lucru este încrederea în regula fiscală”, a spus domnul Siluanov. De asemenea, Rusia a schimbat în mod repetat mecanismele regulii sale fiscale.
Siluanov a spus că majorările de anul trecut ale taxelor vamale, ale taxelor miniere și ale impozitului excepțional pe profiturile excedentare au fost o consecință a faptului că Rusia nu are suficiente resurse pentru reconfigurarea industriilor, rezolvarea problemelor cheie și modernizarea economiei.
El a adăugat că sunt necesare ajustări fiscale pentru a încuraja investițiile în domenii precum dronele. „De ce companiile nu investesc în mașini, electronice, drone? Este o afacere bună. De ce nu investiți? a întrebat domnul Siluanov. „Vom direcționa resursele provenite din impozitul (suplimentar) pe profit de 5% către sectoarele care au nevoie”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.