Publicitate
Deși a fost vorba de mai puțin de 1% din totalul dipozitivelor care utilizează software-ul, aceasta a avut un efect major deoarece sistemul de operare și software-ul de securitate sunt folosite pe scară largă de către companii, scrie euronews.com
Microsoft susține că Uniunea Europeană este de vină pentru ceea ce a devenit vineri cea mai mare pană informatică din lume, ca urmare a unei actualizări de securitate defectuoase.
Un acord din 2009 impus companiei de către Comisia Europeană a însemnat, conform gigantul software, incapacitatea de a face unele modificări de securitate care ar fi blocat actualizarea CrowdStrike, care a provocat haos în întreaga lume, deoarece sistemele informatice au cedat.
Zborurile din întreaga lume au fost amânate sau anulate, lăsând pasagerii blocați în aeroporturi, serviciul national de sanatate din Regatul Unit (NHS) a fost afectat, iar plățile cu cardul nu au putut fi folosite.
Problema a fost declanșată de sistemul Falcon al companiei CrowdStrike, sistem care, în mod ironic, a fost conceput pentru a preveni atacurile cibernetice.
Microsoft are Windows Defender, propria sa alternativă la CrowdStrike, dar, din cauza acordului încheiat în 2009 pentru a evita o anchetă europeană privind concurența, a permis mai multor furnizori de securitate să instaleze acest software.
Comisia Europeană a acuzat Microsoft încă de la începutul anilor 2000 că are un avantaj neloial față de alte companii, prin intermediul popularului său sistem de operare Windows.
Până la 8,5 milioane de dispozitive Windows au fost afectate de întrerupere, a confirmat Microsoft, precizând că este vorba de mai puțin de 1% din toate dispozitivele care utilizează software-ul. Cu toate acestea, a afirmat Microsoft, au existat efecte majore, deoarece CrowdStrike, compania care a realizat actualizarea de securitate de pe Windows, este utilizat pe scară largă de întreprinderi.
CrowdStrike a declarat că „un număr semnificativ” de calculatoare afectate sunt din nou online și și-a cerut scuze pentru cele întâmplate.
În temeiul noii sale Legi privind piețele digitale, DMA, Europa încearcă în prezent să forțeze Apple să ofere acces pe iPhone pentru a permite utilizarea unor magazine de aplicații și browsere web alternative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.