În cadrul unei dezbateri în plenul Parlamentului European, Barnier a declarat: „Sfătuiesc pe toată lumea să nu subestimeze consecinţele absenţei unui acord”.
Britanicii și-au făcut rezerve pentru un an
Conform oficialului european, acordul de „separare”, care vizează drepturile cetăţenilor şi de frontiera irlandeză, precede o eventuală înțelegere cu privire la relaţiile economice viitoare între Londra şi UE.
„Dacă Marea Britanie iese din UE fără un acord, doresc să vă reamintesc faptul că toate aceste chestiuni nu vor dispărea pur şi simplu. La aproape trei ani după referendumul privind ieșirea Marii Britanii din UE nu ar trebui să ne prefacem că negociem”, a mai subliniat Barnier.
Parlamentul britanic, în care premierul Boris Johnson şi-a pierdut majoritatea, a votat în urmă cu două săptămâni o lege vizând împiedicarea unei ieşiri din UE fără acord, care îl obligă pe şeful guvernului să ceară o amânare de trei luni a Brexitului dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie.
Johnson a susţinut însă că ar prefera să fie „mort într-un şanţ” decât să ceară o nouă amânare.
Londra respinge soluţia aşa-numită „plasă de siguranţă”(„backstop"), inevitabilă, în opinia conducerii de la Bruxelles, în lipsa unei alternative credibile. Aceasta prevede ca Marea Britanie să rămână „într-un spaţiu vamal unic” cu UE, dacă nu este găsită o soluţie mai bună până la finalul perioadei de tranziţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.