După noile norme impuse de China, producătorii de galiu și germaniu trebuie să prezinte autorităților numele destinatarului, cantitatea de metale trimisă și utilizarea finală. „Este ultimul episod al unei lungi saga”, a comentat Guillaume Pitron, jurnalist și cercetător afiliat Iris, specialist în geopolitica materiilor prime. „China restrânge exporturile de metale rare, dar a menințat că va face acest lucru din 2010”.
În lumea semiconductorilor, a compușilor chimici solizi folosiți la fabricarea smartphone-urilor, a tabletelor, calculatoarelor, panourilor fotovoltaice sau chiar bateriilor electrice, războiul este în plină desfășurare. La luptă iau parte mai mulți protagoniști: Coreea de Sud, Taiwan, Țările de Jos, dar principalii adversari sunt China și Statele Unite. De mai bine de zece ani, cele două țări concurează în domeniul cipurilor electronice. China produce aproape jumătate din metalele rare și rafinează 90% din producția mondială, în timp ce Statele Unite își intensifică eforturile pentru a scăpa de dependența de China și pentru a ajunge în curând la 16% din producția mondială.
În același timp, Statele Unite ridică vocea și îndeamnă alte țări să facă același lucru. În octombrie 2022, administrația Biden a impus controale la export pentru a limita accesul Chinei la anumite componente electronice despre care spune că pot fi folosite pentru aplicații militare. Opt luni mai târziu, a venit rândul Țărilor de Jos să emită un decret privind exportul de echipamente de litografie (un proces de ardere a așchiilor). De la 1 septembrie 2023, producătorii olandezi de echipamente vor trebui să solicite o autorizație prealabilă de export. Poate Uniunea Europeană, care depinde în proporție de 71% pentru galiu și 45% pentru germaniu de China să se îndrepte către alte alternative? Pot aceste jocuri de presiune geopolitică să aibă un impact asupra produselor finale?
Posibilă creștere a prețului
Este prea devreme pentru predicții, dar este posibilă o creștere generală de 15% până la 30% a prețurilor la compușii pe bază de galiu și germaniu, potrivit economistului și editorialistul Georges Nurdin. Totuși, nu trebuie să ne oprim doar la creșterea prețului, speculativă deocamdată. „Ceea ce se vede mai puțin și care este totuși foarte îngrijorător este aspectul strategic”. Într-adevăr, galiul și germaniul sunt folosite la fabricarea rachetelor ghidate și a sateliților de apărare avansați. "Prin limitarea exporturilor, China păstrează stocul și își protejează interesele naționale. Poate în așteptarea unui conflict cu Taiwanul", spune economistul.
Soluții? Pe termen scurt nu există. În medie, ar fi nevoie de „10 ani pentru a reconstrui un sector”, estimează, la rându lui, jurnalistul Georges Nurdin. Iar până atunci, se impune o „organizare și securizare a stocurilor”. Mai ales că Occidentul a abandonat exploatarea metalelor rare extrem de poluante, chiar „radioactive”, pentru a-și îndeplini angajamentele de mediu. „Statele Unite au renunțat să le producă, preferând să investească în mine din Mongolia Interioară”, precizează Nurdin.
Prin reducerea exporturilor, China ar putea destabiliza planurile Uniunii Europene de a atinge neutralitatea carbonului până în 2050, în special prin investiții în tehnologii integral electrice și noi. Desigur, Occidentul are nevoie de materii prime de mare importanță, dar și China are nevoie de tehnologii vitale, motiv pentru care cumpără companii din străinătate, pentru a dobândi acest know-how care le lipsește și le face dependenți. Iar litografia este unul dintre principalele lor dezavantaje. Este o tehnologie dezvoltată în special de două țări: Taiwan și Țările de Jos. Prin urmare, chinezii sunt la cheremul lor pentru achiziția de cipuri optice și electronice. În 2020, Jurnalul Oficial al Ministerului chinez al Științei și Tehnologiei a publicat o listă de 35 de tehnologii de care China a dezvoltat dependențe puternice. Și mașinile de litografie sunt în pole position.
Citește și China, lovitură pentru producătorii de cipuri. Vor crește costurile, cu siguranță
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.