Gigantul rețelelor sociale Meta a decis să închidă toate inițiativele legate de diversitate, egalitate și incluziune (DEI), conform unei dezvăluiri făcute de publicația Axios.
Sfârșitul erei DEI la Meta
După ce companii precum McDonald’s, Ford, Jack Daniel’s și Walmart au luat măsuri similare, Meta devine cel mai recent exemplu de renunțare la inițiativele de diversitate. Programul DEI, privit de mulți drept simbol al „politicilor woke” din corporații, a devenit o țintă majoră pentru criticile republicanilor.
„Termenul DEI a fost contestat, parțial pentru că este perceput de unii ca susținând un tratament preferențial pentru anumite grupuri în detrimentul altora,” se arată într-un e-mail trimis angajaților Meta. De asemenea, compania subliniază că „peisajul juridic și politic din Statele Unite privind eforturile de diversitate și incluziune se schimbă.” Această schimbare de context vine după ce Curtea Supremă a anulat, în iunie 2023, măsurile de discriminare pozitivă în procesul de admitere la universități.
Concret, Meta va înceta să mai utilizeze metoda „Diverse slate” pentru recrutări, un proces prin care departamentele de resurse umane erau obligate să înceapă orice proces de angajare cu un grup de candidați diversificat în funcție de gen sau origine. „Credem că există alte modalități de a forma o echipă de elită, cu persoane de calibru mondial, din toate mediile,” a transmis compania.
De asemenea, Meta a anunțat că va înlocui programele de formare în echitate și incluziune cu altele orientate spre aplicarea unor practici corecte pentru toți, indiferent de originea lor. În plus, compania va schimba criteriile pentru selecția furnizorilor, prioritizând de acum micile și mijlociile afaceri, în detrimentul companiilor deținute de grupuri diverse.
Relaxarea moderării discursului online
Decizia de a renunța la programele DEI este doar una dintre măsurile luate de Meta pentru a-și alinia politicile la prioritățile viitoarei administrații Trump, care va prelua puterea pe 20 ianuarie. Compania a anunțat că va relaxa reglementările privind discursul permis pe rețelele sale sociale.
Astfel, în Statele Unite, utilizatorii vor putea face afirmații controversate, precum asocierea persoanelor homosexuale sau transgender cu boli mentale, utilizarea pronumelui „it” (specific lucrurilor, conceptelor sau animalelor în limba engleză) pentru persoanele transgender, sau afirmații discriminatorii despre dreptul unor persoane de a lucra în anumite domenii, cum ar fi armata.
În plus, Meta a întrerupt colaborarea cu organizațiile de fact-checking din SUA. De acum înainte, inteligența artificială folosită pentru detectarea și eliminarea discursului problematic va fi redirecționată exclusiv către identificarea conținutului ilegal, cum ar fi pornografia infantilă sau propaganda teroristă.
Schimbări strategice și controverse
Meta își justifică deciziile prin adaptarea la noile realități juridice și politice din Statele Unite, însă criticii văd în aceste măsuri o abdicare de la responsabilitatea socială și un sprijin tacit pentru retorica administrației republicane.
În timp ce compania continuă să ajusteze politicile sale pentru a răspunde noilor provocări, rămâne de văzut cum vor afecta aceste decizii utilizatorii, angajații și partenerii Meta, dar și reputația gigantului rețelelor sociale la nivel global.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.