Legendele foto, comentariile: tot conținutul public al utilizatorilor europeni de pe platformele Meta (Facebook, Instagram etc.), cu excepția WhatsApp, va putea fi de acum folosit pentru antrenarea modelelor sale de inteligență artificială generativă – cu excepția cazului în care utilizatorii se opun, a anunțat compania, scrie ziarul economic Les Echos.
Mai precis, IA-ul Meta se va putea „în curând” antrena pe publicațiile și comentariile publice ale utilizatorilor, precum și pe întrebările și solicitările trimise către Meta AI în Messenger – chatbotul conversațional disponibil începând cu sfârșitul lunii martie în Uniunea Europeană.
Această schimbare nu ar trebui să se aplice conturilor minorilor sub 18 ani, nici mesajelor private ale utilizatorilor adulți „cu prietenii și familia”, a asigurat gigantul rețelelor sociale. Datele provenite din WhatsApp și conversațiile cu Meta AI pe această aplicație nu sunt, deocamdată, vizate de această măsură.
Formular de refuz
Consumatorii europeni vor primi în următoarele zile o notificare care îi va informa despre această nouă politică, împreună cu un link către un formular de refuz, în cazul în care doresc să se opună utilizării datelor lor, a precizat Meta.
„Am făcut în așa fel încât acest formular de opoziție să fie ușor de găsit, de citit și de folosit, și vom onora toate formularele de refuz pe care le-am primit deja, precum și pe cele care vor fi trimise ulterior”, a dorit să liniștească grupul, care se confruntă cu un proces antitrust major în Statele Unite.
„Este important ca modelele noastre de IA generativă să fie antrenate pe o varietate de date, pentru a putea înțelege nuanțele și complexitățile incredibile și diverse care formează comunitățile europene”, a justificat compania.
„Așa ne-am antrenat modelele de inteligență artificială generativă și pentru alte regiuni încă de la lansare”, a adăugat aceasta, precizând că și alți giganți tech precum Google și OpenAI, creatorul ChatGPT, au procedat la fel în UE.
O schimbare radicală de poziție
Aceasta reprezintă o schimbare majoră de direcție pentru Meta. La sosirea Meta AI în Uniunea Europeană, grupul specificase că inteligența artificială nu fusese antrenată pe date ale utilizatorilor europeni. Lansarea acestei funcționalități pe continent fusese amânată mai bine de un an, din cauza reglementărilor europene stricte care vizează noile tehnologii, cum ar fi Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD) și regulamentele privind piețele digitale și inteligența artificială.
Vizată de plângeri din partea asociației austriece pentru protecția vieții private Noyb în 11 țări europene, Meta fusese nevoită, în iunie 2024, să suspende proiectul de utilizare a datelor personale ale utilizatorilor săi într-un program de IA.
Sprijin pe un aviz european
Acum, grupul fondat de Mark Zuckerberg se bazează pe un aviz emis de Comitetul European pentru Protecția Datelor (CEPD) în decembrie. Potrivit instituției, „interesul legitim” poate constitui o bază legală validă pentru utilizarea datelor personale în scopul dezvoltării și implementării modelelor de IA în Uniunea Europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.