Publicitate
Cipul, anunțat miercuri, este cea mai recentă versiune a Meta Training and Inference Accelerator, sau MTIA, care ajută la clasificarea și recomandarea de conținut pe Facebook și Instagram. Meta a lansat primul produs MTIA anul trecut.
Orientarea Meta către serviciile de inteligență artificială a adus o cerere crescută de putere de calcul. Anul trecut, gigantul social media și-a lansat propria versiune a unui model de inteligență artificială pentru a concura cu ChatGPT de la OpenAI. De asemenea, a adăugat noi funcții generative de AI în aplicațiile sale sociale, inclusiv autocolante personalizate și personaje chatbot cu chipuri de celebrități.
În octombrie, compania a declarat că va cheltui până la 35 de miliarde de dolari pentru infrastructura de susținere a AI, inclusiv centre de date și hardware. "AI va fi cel mai mare domeniu în care vom investi în 2024", a declarat directorul executiv Mark Zuckerberg investitorilor în acea lună.
O sumă semnificativă din aceste cheltuieli va merge probabil în continuare către Nvidia, care construiește popularele plăci grafice H100 care alimentează modelele de inteligență artificială. La începutul acestui an, Zuckerberg a declarat că firma va achiziționa 350.000 de astfel de cipuri, care costă zeci de mii de dolari fiecare.
Dar există o mișcare tot mai mare în rândul giganților din domeniul tehnologiei de a dezvolta cipuri la nivel intern. Meta se alătură rivalilor AWS de la Amazon.com Inc., Microsoft Corp. și Google de la Alphabet Inc. în încercarea de a se debarasa de o dependență foarte costisitoare. Totuși, nu va fi o soluție rapidă. Până în prezent, eforturile nu au reușit să reducă nevoia insațiabilă a industriei de acceleratoare AI de la Nvidia.
Boom-ul AI a contribuit la transformarea Nvidia în a treia cea mai valoroasă companie tehnologică din lume, după Microsoft și Apple Inc. Vânzările sale către operatorii de centre de date au totalizat 47,5 miliarde de dolari în anul fiscal 2024, în creștere de la doar 15 miliarde de dolari în anul precedent. Analiștii preconizează că suma va fi mai mult decât dublă din nou în anul fiscal 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.