În acest sens, au fost puse în dezbatere publică două proiecte de ordin: unul operează mai multe schimbări legate de ocupații (introduce și elimină o serie de meserii), al doilea simplifică procedura de actualizare periodică a ocupațiilor.
Astfel, ministerul va introduce în COR 65 de noi ocupații, dintre care 45 la cererea utilizatorilor și 20 ca urmare a preluării unor ocupații din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor, Calificărilor și Ocupațiilor, care se regăsesc în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior. Printre ele se regăsesc:
- analist de afaceri,
- arhitect de interior,
- artist multimedia,
- barista,
- degustător de cafea,
- expert în prăjirea cafelei,
- expert în securitate cibernetică,
- muzician jazz,
- stilist extensii gene.
Trei ocupații au fost mutate dintr-o grupă de bază în altă grupă de bază corespunzătoare și alte două au fost redenumite conform cerințelor actuale ale pieței muncii. 15 dintre ocupațiile nou introduse țin de domeniile IT și digitalizare.
În același timp, din COR vor fi eliminate 62 de ocupații care nu se mai practică. Acestea vor fi însă introduse într-o grupă reziduală, existând posibilitatea de a fi activate la cererea angajatorilor. Este vorba despre:
- șef vagon poștal,
- preparator pastă de azbociment,
- decapsulator,
- topitor in și cânepă,
- pregătitor gogoși de mătase (fierbător),
- pâslitor,
- colector și sortator păr.
Citește și Programul de guvernare al noii coaliții PSD-PNL-UDMR
Pe lângă aceste schimbări, printr-un proiect cu finanțare europeană derulat cu mai multe instituții partenere, printre care și Ministerul Educației, urmează să fie definitivate:
- un mecanism de anticipare a nevoii de competențe pe piața muncii, la nivel de politică publică;
- un mecanism de monitorizare a inserției absolvenților programelor de educație și formare profesională, din perspectiva cerințelor concrete ale pieței muncii;
- un mecanism integrat de evaluare și monitorizare a politicilor publice privind măsurile active și formarea profesională.
Cea mai recentă modificare la Clasificarea ocupațiilor a fost făcută în octombrie 2020, când au fost introduse în listă zece noi ocupații și au fost făcute unele mici modificări la anumite ocupații deja existente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.