Prefectul Nicuşor Halici a declarat, în acest context, că e nevoie de redeschiderea şcolilor profesionale şi vocaţionale, pentru a încadra personal în domeniile în care forţa de muncă este deficitară, mai ales în agricultură şi în sectorul vitivinicol.
"Eu încerc să încurajez foarte mult ca începând cu anul viitor să se revină la şcolile profesionale, şcolile vocaţionale sau educaţionale, unde există o foarte mare deschidere din partea mediului privat de a-i susţine mai ales pe cei vulnerabili, să suporte costurile de şcolarizare, cu tot ceea ce înseamnă, inclusiv cazare, masă, echipament, iar după aceea să aibă un contract pe o anumită perioadă de timp în care să fie angajaţi la firma respectivă.
Aici aş vrea să mă aplec foarte mult în perioada următoare şi sper ca după sărbătorile pascale să am posibilitatea să încep discuţiile pe o strategie în acest domeniu iar poate în anul şcolar 2022-2023 să găsim soluţii foarte multe. Avem nevoie. Din păcate, mecanicii agricoli, în special pe aceste echipamente noi super tehnologizate nu prea mai există specialişti şi trebuie specializaţi. Aici salariile sunt foarte atractive, ajung chiar şi la 10.000 de lei pe un astfel de echipament. Sunt agricultori care au echipamente de zeci de milioane de euro şi e clar că trebuie şi specialişti care să le manipuleze.
Avem zona vitivinicolă unde, în continuare, ne trebuie specialişti, nu doar de a face munca de câmp, cât şi cea de laboratoare, de îmbuteliere şi aşa mai departe, chiar marketing", a declarat Nicuşor Halici în interviul acordat DC News.
VIDEO:
Citeşte şi: Vechime în muncă dacă ai PFA. Proiect ADOPTAT de Parlament
Persoanelor fizice autorizate le va fi recunoscută perioada în care au desfăşurat activităţi ca vechime în muncă, respectiv vechime în specialitate, după ce un proiect de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională.
Pentru ca românii care au muncit ca PFA-uri să poată beneficia de această măsură reparatorie mai este nevoie doar de promulgarea legii de către preşedinte.
"Iniţiativa legislativă a pornit de la sesizarea unui ghid turistic din Alba Iulia care, în momentul când a dorit candideze pentru un post din Primăria Alba Iulia, i-a fost respins dosarul pe motiv că nu a putut să-şi demonstreze vechimea în specialitatea studiilor. Sunt mii şi mii de astfel de cazuri. Proiectul de lege vine să facă dreptate persoanelor care au activat şi activează sub forma de persoană fizică autorizată. De acum înainte, celor peste 400.000 de PFA-uri le va fi recunoscută munca prestată şi vor putea beneficia de drepturile cuvenite, după ce au contribuit legal cu taxe la bugetul de stat", declară deputatul USR Beniamin Todosiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.