Mesajul soției lui Navalnîi pentru Putin: Vei plăti foarte curând!

DCBusiness Team |
Data publicării:

La câteva ore după ce a aflat că soțul ei, Alexei Navalnîi, a murit într-o colonie penală rusă izolată, Iulia Navalnaia și-a făcut o apariție neplanificată la Conferința de Securitate de la Munchen pentru a le spune liderilor occidentali pe cine consideră responsabil.

Publicitate

"Dacă acest lucru este adevărat, vreau ca Putin și tot anturajul său, prietenii lui Putin și guvernul său să știe că vor fi trași la răspundere pentru ceea ce au făcut țării noastre, familiei mele și soțului meu. Iar acea zi va veni foarte curând", a declarat Navalnaia, relatează Financial Times.

Cu toate acestea, moartea carismaticului activist anticorupție la 47 de ani, anunțată vineri de autoritățile penitenciare din orașul Kharp, situat dincolo de Cercul Arctic, înseamnă că "frumoasa Rusie a viitorului" despre care Navalnîi vorbea adesea ca despre un ideal nu a părut niciodată mai îndepărtat ca acum.

Vladimir Putin urmează să își prelungească domnia de două decenii până cel puțin în 2030, în cadrul alegerilor prezidențiale de luna viitoare. Puținii săi contestatari serioși sunt fie morți, fie în închisoare, fie li s-a interzis să candideze.

Pe măsură ce invazia sa în Ucraina se apropie de împlinirea a doi ani, săptămâna viitoare, Putin nu a părut niciodată mai aproape de victorie, în condițiile în care ajutorul occidental pentru Ucraina este în scădere, iar forțele rusești fac progrese lente, dar constante pe câmpul de luptă.

Iar cei doi foarte diferiți principali rival ai săi - Navalnîi și Evgheni Prigojin - sunt amândoi morți. Kremlinul a fost acuzat pe scară largă de implicare în ambele decese.

"Putin nu ar trebui să aibă concurență. Dar el a avut. Nu atât în sens electoral, cât în sens existențial", a declarat Andrei Kolesnikov, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul la Moscova. "Acum, comandantul nostru șef nu mai are nicio concurență".

După moartea lui Prigojn anul trecut și acum a lui Navalnîiputerea lui Putin este nu doar sigură, ci și absolută, a mai spus Kolesnikov.

Fiona Hill, fost oficial în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA, a declarat: "Acesta este doar Putin punând: "Sunt doar eu, băieți și ar fi bine să vă obișnuiți cu asta'".

2. -imagine fara descriere- (alexei-navalnii_2_94627300.jpg)

Moartea celor doi ar trebui, în mintea lui Putin, să fie un mesaj terifiant pentru Volodimir Zelenslki în cară să îi arate că: "Nu-mi pasă pe cine omor și câți oameni omor. Voi obține tot ceea ce vreau” a explicat Fiona Hill, fost oficial în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA.

La Moscova, zeci de oameni s-au aliniat pentru a depune flori la Piatra Solovetsky, un memorial al prizonierilor politici sovietici, în fața sediului serviciului de securitate FSB, succesorul KGB-ului. În alte câteva orașe din țară au luat forma unor memoriale mai mici, în timp ce rușii din diaspora au organizat proteste în fața ambasadelor din întreaga lume.

Cu toate acestea, reacția discretă la vestea morții lui Navalnîi în cea mai mare parte a Rusiei a fost departe de protestele uriașe pe care acesta le-a condus cândva împotriva lui Putin, subliniind cât de mult s-au schimbat lucrurileîn cei trei ani de când s-a întors la Moscova din Germania unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu noviciok, un agent neurotoxic, și a fost încarcerat pe loc.

3. -imagine fara descriere- (alexei-navalnii_4_82004500.jpg)

Kremlinul a reprimat cu brutalitate protestele la nivel național care cereau eliberarea sa, a scos în afara legii mișcarea sa și a interzis efectiv orice disidență.

Deși Navalnîi a rămas activ în cadrul Fundației sale anticorupție, care acum se află în exil în Lituania, și l-a criticat cu înverșunare pe Putin și războiul, în scrisori pe care echipa sa le postează în mod regulat pe rețelele de socializare, turnura totalitară a Rusiei i-a făcut și mai greu să se facă auzit.

"Navalnîi nu a avut o voce sau o platformă pentru o lungă perioadă de timp", a declarat un fost înalt oficial de la Kremlin. "Va fi un val de comemorări pentru el, tot felul de evenimente de doliu și de protest. Îi vor aresta pe activiști. Și apoi totul se va stinge".

Kremlinul a încercat să minimalizeze știrea. Putin nu a făcut niciun comentariu despre moartea lui Navalnîi in timpul unei serii de  apariții publice în Cheliabinsk și în timpul cărora a zâmbit larg. Mass-media de stat a primit instrucțiuni de a limita relatările despre moartea lui Navalnîi, potrivit site-ului independent The Insider.

4. -imagine fara descriere- (alexei-navalnii_1_77131600.jpg)

"Putin l-a tratat pe Navalnîi ca pe un nimeni, ca pe ceva fără valoare. Nu l-a considerat un inamic periculos, un pretendent la ceva. L-a considerat un escroc mărunt", a declarat Tatiana Stanovaia, cercetător senior la Carnegie Russia Eurasia Center.

"El l-a disprețuit. Iar faptul că s-a aflat în condiții atât de dure a reflectat mult din acest dispreț al lui Putin. Iar Navalnîi pur și simplu nu a supraviețuit", a adăugat ea.

Deși circumstanțele morții subite a lui Navalnîi rămân neclare, susținătorii săi l-au acuzat pe Putin că este responsabil.

El părea sănătos și bine dispus, deși era slab de la cele 27 de perioade petrecute în izolare, la o audiere în instanță joi, ultima filmare cunoscută cu el în viață, și în timpul unei vizite a mamei sale cu trei zile mai devreme.

Între timp, condițiile tot mai dure de încarcerare, despre care el a spus că au echivalat cu tortura, i-au afectat sănătatea.

"Este logic pentru ei să scape de cineva care ar fi putut impulsiona proteste în perioada premergătoare alegerilor. Administrația știe la fel de bine ca și noi care este adevărata stare de spirit din societate, cât de sătui sunt oamenii de război și cât de mult își doresc o alternativă", a declarat Ekaterina Schulmann, un politolog rus.

5. -imagine fara descriere- (alexei-navalnii_3_82771800.jpg)

"Oamenii probabil că sunt demoralizați dar este cert că nu vor mai agrea felul în care stau lucrurile de aici. Nefericirea nu pleacă nicăieri - cu războiul, cu sărăcia, cu represiunea", a spus ea.

Moartea lui Navalnîi este, de asemenea, o lovitură serioasă pentru fundația sa, care a încercat să își desfășoare activitatea din exil prin emisiuni pe YouTube, ultima platformă majoră de socializare disponibilă în mod liber în Rusia, și prin organizarea de mici proteste în Rusia prin intermediul unei rețele subterane de activiști.

Deși echipa a promis că va continua munca sa, fundația va fi "mult mai puțin funcțională" după moartea sa, a declarat Schulmann. "Avea o autoritate morală directă, iar a lor venea de la el".

Francis Fukuyama, profesor la universitatea Stanford din SUA și membru al consiliului consultativ al fundației, a declarat că pierderea mesajelor periodice ale lui Navalnîi, care îi îndemna pe ruși să nu renunțe la lupta împotriva lui Putin cu optimismul său tipic, a fost o lovitură deosebită.

"Modul în care a fost tratat în ultimii doi ani a fost pur și simplu oribil", a declarat Fukuyama.

"Cred că Putin a vrut doar să decapiteze organizația [ ...] Acum membrii sunt împrăștiați prin toată Europa. Și cred că va fi o adevărată luptă pentru menținerea acestui grup în viață, pentru că acești oameni trebuie să fie pur și simplu îngrozitor de demoralizant în acest moment."

Fukuyama a sugerat că Iulia Navalnaia, care a evitat în mare parte lumina reflectoarelor în cea mai mare parte a carierei lui Navalnîi, și fiica sa, Daria, sunt cele mai potrivite pentru a-i duce mai departe moștenirea.

"Nu există nimeni, cred, care să fie capabil să umple, nici pe departe", a spus Fukuyama.

"Iulia este o femeie cu o voință foarte puternică, așa că poate că ea ar putea prelua ștafeta. Dar va fi foarte, foarte greu. Avea un simț al umorului unic și era capabil să vorbească pe limba oamenilor obișnuiți într-un mod în care multe alte figuri din opoziție nu erau", a mai explicat Francis Fukuiama.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9748
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9748
USD
Azi 4.786
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.786
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9748 RON
USD flag1 USD = 4.7860 RON
GBP flag1 GBP = 6.0002 RON
CHF flag1 CHF = 5.3158 RON
AUD flag1 AUD = 2.9837 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3250 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4199 RON
SEK flag1 SEK = 0.4324 RON
XAU flag1 XAU = 402.6698 RON
Monede Crypto
1 BTC = 458106.92RON
1 ETH = 15922.93RON
1 LTC = 488.27RON
1 XRP = 10.28RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16857.730.77%
BET-BK3152.260.73%
BET-EF916.020.81%
BET-FI61313.55-0.15%
BET-NG1213.860.52%
BET-TR37174.130.77%
BET-TRN36133.200.77%
BET-XT1454.820.64%
BET-XT-TR3153.690.64%
BET-XT-TRN3071.880.64%
BETAeRO871.90-0.19%
BETPlus2492.100.74%
RTL37504.830.66%

Comunicate de presa

BVB / FOTO: Facebook BVB

CEC Bank a listat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro

CEC Bank a listat vineri pe Piaţa Reglementată...

O finanțare de peste 100 milioane euro

Investiție în viitor: Guvernul și FEI lansează un program pentru inovare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor...

Oameni de afaceri / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel