"Cooperăm (cu China) în materie de securitate. Armata chineză este echipată în mod semnificativ cu cele mai avansate sisteme de armament. Dezvoltăm chiar şi anumite arme de înaltă tehnologie împreună", a declarat liderul rus, citat de TASS
Putin a mai precizat că Rusia şi China dezvoltă, de asemenea, cooperarea între forţele lor armate, precum şi în domeniul spaţial şi al aviaţiei. "Acest lucru include exerciţii comune, participarea la jocuri militare internaţionale comune şi patrule comune pe mare şi în aer", a adăugat el
Rusia şi China creează "un parteneriat absolut cuprinzător de natură strategică, fără precedent în istorie până acum, cel puţin între Rusia şi China'', a declarat liderul rus, estimând că această relaţie strategică dintre Rusia şi China ''este un factor serios de stabilizare pe arena internaţională''.
Scutul de la Deveselu
Naţiunile occidentale trebuie să ofere imediat garanţii de securitate Rusiei, a afirmat, joi, preşedintele Vladimir Putin, reluând acuzaţiile privind instalarea de sisteme balistice NATO în România şi Polonia.
Întrebat de un jurnalist Sky News dacă Rusia poate oferi garanţii că nu va ataca Ucraina sau alt stat, în contextul în care Moscova cere la rândul său garanţii din partea NATO, Vladimir Putin a răspuns, în conferinţa de presă de final de an: "Ne-am apropiat noi de frontierele Statelor Unite şi ale Marii Britanii? Ei s-au apropiat de noi. Iar acum spun: «Ucraina va fi stat membru NATO». Ulterior, vor apărea sisteme de armament".
"Dumneavoastră cereţi garanţii din partea mea, dar dumneavoastră trebuie să oferiţi garanţii. În anii 1990, ni s-a spus că NATO nu se va deplasa deloc spre est. Şi ce s-a întâmplat? Ne-au înşelat în mod grosolan. Au fost cinci valuri de extindere a Alianţei Nord-Atlantice. Iar acum apar sisteme de armament corespunzătoare în România şi Polonia", a subliniat Vladimir Putin, conform agenţiei Tass.
Despre otrăvirea lui Navalnîi
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut joi să se întoarcă pagina în cazul otrăvirii liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, din lipsă de probe, relatează EFE.
Am trimis mai multe solicitări din partea Procuraturii ruse pentru a obţine materiale care să confirme otrăvirea. Nu există nici măcar un singur material despre acest Noviciok sau orice altceva", a spus Putin.
El a adăugat că Rusia a propus, de asemenea, să trimită specialişti pentru a ajuta la investigarea acestui caz, care a determinat impunerea de sancţiuni occidentale.
Citește și: Pique a câștigat: Amendă uriașă, anulată. Cuplul Shakira-Pique mai are de trecut încă un control fiscal
'Eu însumi le-am sugerat preşedintelui Franţei (Emmanuel Macron) şi cancelarului Germaniei (Angela Merkel) să îi lase pe experţii noştri să meargă acolo pentru a lua probe'', a declarat Putin. El a subliniat că Moscova ar avea astfel temei legal pentru a deschide un dosar penal pe baza "presupusei" otrăviri. ''Dar nu am obţinut nimic'', a repetat liderul rus.
Prin urmare, a venit timpul să "nu mai vorbim despre asta" şi să "întoarcem pagina" în această chestiune, a conchis preşedintele Rusiei.
Navalnîi este încarcerat în Rusia în cadrul unui dosar penal pentru fraudă. Liderul opoziţiei a fost reţinut imediat după ce s-a întors din Germania în ianuarie, după mai multe luni de tratament, după ce a supravieţuit unei otrăviri în timpul unei călătorii în Siberia în august 2021.
În timpul conferinţei de presă anuale de sfârşit de an, Putin a fost întrebat şi despre asasinarea liderului opoziţiei Boris Nemţov (2015) şi a jurnalistei Anna Politkovskaia (2006).
''Am făcut totul pentru a clarifica acele asasinate. /.../ Mai multe persoane au fost încarcerate pentru aceste crime'', a răspuns Putin, care a recunoscut că există opinii potrivit cărora persoanele care execută pedepse pentru uciderea lui Nemţov şi a lui Politkovskaia nu sunt de fapt "autorii" acestor crime.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.