Cancelarul german Angela Merkel a spus că UE are multe în comun cu SUA, dar că diferă în ceea ce privește politica față de China, după summit-ul video cu cei 27 de lideri ai UE la care a participat și președintele SUA, Joe Biden, notează Deutsche Welle.
Joe Biden încearcă să reconstruiască legăturile dintre SUA și UE care au fost rupte de fostul președinte Donald Trump și SUA. Biden speră să creeze un front comun cu UE împotriva puterii în creștere și a influenței Chinei.
"Vedem că aceste valori ale democrației și ale statului de drept sunt sub presiune", a spus Merkel, vorbind în general despre comunitatea transatlantică de valori. Cu toate acestea, ea a subliniat - dând China ca exemplu - acest lucru nu a însemnat că SUA și UE au convenit asupra tuturor problemelor.
”UE nu va avea aceeași abordare cu SUA în chestiunea Chinei. Acest lucru este clar”, a subliniat cancelarul german.
Merkel a spus că este important ca UE să aibă viziuni comune cu China, adăugând că luptă pentru acest lucru.
Pozițiile UE și SUA asupra Chinei
UE s-a arătat dispusă să colaboreze cu China. La sfârșitul anului 2020, UE și China au ajuns la un acord de investiții, cunoscut sub numele de Acordul Cuprinzător privind Investițiile (CAI), care elimină barierele din calea investițiilor străine în China pentru anumite industrii din UE.
Între timp, SUA, sub conducerea lui Trump, a urmat o poziție dură împotriva Chinei în ceea ce privește comerțul și pandemia, chestiunea din Marea Chinei de Sud cât și abuzurile împotriva drepturilor omului.
O întâlnire recentă dintre înalți oficiali americani și chinezi care a avut loc în Alaska pare să nu aducă nicio schimbare de politică a cabinetului Biden, după ce cele două părți au făcut un schimb dur de replici.
UE și SUA stau ”umăr la umăr”
"Stând împreună, umăr la umăr, UE și SUA pot demonstra că democrațiile sunt cele mai potrivite pentru a proteja cetățenii, pentru a promova demnitatea și pentru a genera prosperitate", a scris președintele Consiliului European Charles Michel pe Twitter la terminarea summit-ul.
”A fost ocazia pentru liderul de la Casa Albă de a-și exprima viziunea asupra cooperării noastre viitoare. Și pentru noi să ne exprimăm angajamentul puternic față de această alianță transatlantică fundamentală", a scris Michel pe Twitter.
”Ceea ce vedem este că aceste valori ale democrației și statul de drept sunt din nou sub presiune, există amenințări, amenințări interne și externe ... și mai mult ca niciodată acum Statele Unite și Uniunea Europeană au o responsabilitate pentru generațiile viitoare", a declarat Michel într-o conferință de presă la terminarea summit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.