Înainte de toate, aș face un apel la calm, a spus Adrian Negrescu. Analistul subliniază că nu trebuie să dăm sută la sută crezare tuturor informațiilor care circulă în social-media. ”Băncile din România sunt solide, există suficienți euro și dolari în piață, nu există probleme pe zona aceasta financiară, nu trebuie să ne scoatem banii de la bancă”, subliniază el.
Puțină cumpătare nu strică
În același timp însă, ”trebuie să ne protejăm”. Ce înseamnă acest lucru? ”Să nu mai cheltuim decât pe lucrurile esențiale, adică puțină cumpătare nu strică în perioada aceasta. Mai ales că, așa cum știm cu toții, prețurile vor continua să crească pe zona de energie, pentru că nu luăm măsurile necesare pentru a stăvili aceste majorări de tarife”, a continuat Adrian Negrescu.
El spune că ”din punctul meu de vedere, din punctul de vedere al Băncii Naționale, situația este una stabilă, nu avem probleme. Da, ne va costa din ce în ce mai mult rata la bancă, benzina, motorina, carburantul în general va fi tot mai scump. Prețurile la alimente vor urca și ele”, a spus analistul pentru RealitateaTV.
Trebuie să ne adaptăm
În opinia lui, ”trebuie să ne așteptăm la un nou val de inflație pe lângă cel resimțit în lunile anterioare. Aceasta este situația, o situație dificilă în contextul războiului, în contextul sancțiunilor la adresa Rusiei și, prin urmare, trebuie să ne adăptăm la ceea ce se întâmplă. Și când spun asta mă refer atât la noi, persoane fizice, cât și companiile. Vor fi scumpiri în lanț”, a insistat expertul.
În privința creditelor, dacă este momentul potrivit pentru a angaja noi împrumuturi, Adrian Negrescu spune că acest lucru depinde ”de venituri, de ceea ce cumperi, de prețul la care cumperi. În general, dobânzile vor crește și suntem deja pe un val de creștere a dobânzilor. Ceea ce înseamnă că, în perioada aceasta, costurile cu împrumuturile vor fi din ce în ce mai mari. Cel puțin în 2022, când ne va costa mai mult. Dar dacă iei un credit cu o dobândă fixă pe următorii ani, dacă te uiți ca respectivul credit să nu reprezinte mai mult de 30% din veniturile tale, s-ar putea să fie o variantă să cumperi acum, pentru că prețurile au început să scadă în piață”, a spus Adrian Negrescu.
Citește și Trebuie să știți! Subvenții primite de angajatori în anumite situații
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.