Celgene, una dintre cele mai mari companii americane de biotehnologie va fi preluată de laboratorul Bristol-Myers Squibb (BMS) pentru 74 miliarde de dolari. ”Tranzacția va crea o societate specializată în biofarmacie de vârf, ca răspuns la nevoile pacienților cu afecțiuni canceroase, inflamatorii și autoimune sau cardiovasculare, grație unor medicamente inovatoare”, a explicat BMS într-un comunicat.
”Această înțelegere reprezintă enorm pentru Celgene, a cărui valoare, la care nu ar fi ajuns probabil prea curând, a crescut considerabil într-o fracțiune de secundă, practic”, au comentat analiștii de la Leerink Partners, într-o notă adresată investitorilor.
Mai puțin spectaculoase
Alte fuziuni, mul mai puțin impresionante din punct de vedere financiar, au animat anul trecut sectorul de biotehnologie. Astfel, în prima lună din 2018, Sanofi și-a adjudecat, pentru 11,6 miliarde de dolari, firma Bioverativ, un specialist în tratamente contra hemofiliei și a cheltuit alte 3,9 miliarde de euro pentru belgianul Ablynx.
Citește și Zentiva, vândută de Sanofi. Cât a plătit Advent
În mai, gigantul elvețian Novartis a pus mâna pe AveXis care dezvoltă tratamente împotriva unor maladii genetice rare, pentru 8,7 miliarde dolari. Chiar Celgene a cumpărat pentru 9 miliarde de dolari laboratorul Juno Therapeutics, care produce preparate împotriva leucemiei.
Au o viață mai scurtă
”Majoritatea laboratoarelor de biotehnologie sunt condamnate să fie preluate de companiile mari”, crede Rafi Mardachti, director general la Univversal Medica Group, societatea de consultanță în industria farmaceutică. ”Astăzi, un medicament inovator are o viață mult mai scurtă decât oricare alt tratament de acum 15 ani”, a adăugat el.
Calgene, al cărui medicament vedetă este Revlimid, care tratează cancerul osos, dezvoltă, de asemenea, un medicament împotriva sclerozei în plăci, Ozanimod, pe care speră să-l poată comercializa în curând. La rândul lui, BMS este unul dintre pionierii tratamentelor împotriva melanoamelor sau a cancerului la plămâni, cu Opdivo și Yervoy, dar carae trebuie să facă față concurenție cu Keytruda, de la Merck.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.