Vorbind inclusiv de pregătirile pentru o eventuală, dar puțin probabilă pană energetică, Elena Cristian admite că trebuie să fie informații pe care Guvernul să le țină la secret, lucru normal de altfel, dar problema e că la noi nu există o strategie pe termen lung și ne lăsăm la mâna divinității sau hazardului.
„Cu siguranță sunt anumite informații care sunt ținute cumva secrete și e normal să se întâmple așa, în cazul în care ele țin de siguranța națională”, e de părere Elena Cristian, care a criticat însă strategia decidenților. Ea atrage atenția că „nervii oamenilor sunt întinși la maximum” și se declară șocată de știrea în care se anunța că la un loc de joacă pentru copii mai mulți adulți s-au luat la bătaie.
„E clar că totul vine pe fondul problemelor, a tot ceea ce se întâmplă, pe fondul facturilor, scumpirilor, pe fondul nenorocirilor în lanț, crizei care nu se mai termină”, a adăugat Elena Cristian.
„Unele informații trebuie ținute cumva la secret, dar ceea ce nu trebuie ținut la secret și nu sunt de acord cu așa ceva, e strategia. Mie mi se pare că cei care ne conduc habar nu au ce se va întâmpla peste o lună, peste două, trei. Nu știu cum vor evolua lucrurile și nu lucrează precum se face în alte state, pe scenarii. Dacă va fi o iarnă grea, dacă va fi o iarnă blândă, dacă războiul se va termina sau va fi înghețat cu efecte pe termen lung de câțiva ani. Noi nu avem aceste strategii”, a arătat Elena Cristian, într-o intervenție la România TV.
Strategia românească, apel la divinitate: Doamne ajută să fie o iarnă blândă
Aceasta a analizat modul defectuos în care decidenții politici fac strategia României și a făcut o paralelă cu perioada secetei.
„La noi există depozitele de gaze pline, dar îmi amintesc că în ultimii 30 de ani de fiecare dată când vorbeam despre agricultură spuneam Doamne ajută să plouă, dar niciodată nu s-a discutat în mod concret ce facem cu sistemele de irigații și cum facem ca acestea să acopere suprafețele agricole. Acum ne rugăm să fie iarna blândă, deoarece cu cât e mai blândă iarna cu atât vom trece mai ușor peste și vom vedea ce se va întâmpla în primăvară”, a precizat Elena Cristian.
„Nu, nu așa trebuie să stea lucrurile! Pentru că vorbim de o perioadă lungă de timp, de un posibil război înghețat, de companii și economie. Companiile lucrează pe scenarii de impact. Discutam cu oameni de afaceri care mi-au spus că se apropie impactul, că va fi o criză de lungă durată și trebuie să lucrăm pe scenarii negre”, a încheiat analistul economic, potrivit DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.