Publicitate
Inițiativa legislativă vine să modifice Ordonanța 124/1998 care reglementează organizarea și funcționarea cabinetelor medicale. Autorii proiectului precizează că respectivul document nu face nici o referire la asistenții medicali/soră medicală/moașă angajați în aceste unități și care reprezintă o categorie socio-profesională neinclusă în noua lege a salarizării, pe motiv că lucrează la privat.
Dar, subliniază inițiatorii propunerii legislative, ”cabinetele medicale sunt finanțate din bugetul de stat”, iar 70% din acest personal medical trăiesc ”la limita subzistenței, cu salariu mediu pe economie. Această discriminare are repercursiuni triste, chiar dacă medicina de familie a fost și este considerată de toate guvernele drept prioritate națională, dar, din păcate, doar pe hârtie”, se subliniază în expunerea de motive.
Citește și Medicii nu-ți spun că ai aceste drepturi!
Prin urmare, se propune ca și aceste categorii de salariați să fie angajați cu contract de muncă pe durată nedeterminată și cu normă întreagă. Se precizează, de asemenea, că ”finanțarea cheltuielor de personal pentru asistenții medicali/soră medicală/moasă care își desfășoară activitatea în cabinetele de medicină de familie, se poate asigura de către Ministerul Sănătății, prin alocarea sumelor prevăzute pentru salarizarea acestora sub forma de transferuri prin Direcțiile de sănătate publică județene către cabinetele medicilor de familie”. Pentru detalii, citește aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.