Dacă Bruxelles nu răspunde cerințelor industriei, sectorul farmaceutic avertizează că „16,5 miliarde de euro în investiții planificate ar putea fi transferate în afara Europei”.
Uniunea Europeană trebuie să își flexibilizeze politica de prețuri a medicamentelor — considerată prea favorabilă publicului —, să reducă durata studiilor clinice și să relaxeze obligațiile de tratare a apelor reziduale evacuate în natură. În caz contrar, marii producători farmaceutici avertizează că vor „declanșa exodul” investițiilor către Statele Unite.
Scrisoare către Ursula von der Leyen
Într-o scrisoare adresată pe 11 aprilie președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, directorii a 32 de companii farmaceutice — mari și medii — promit că vor „crește” cota pieței europene (care reprezintă în prezent 22,7% din vânzările mondiale), cu condiția să primească în schimb „măsuri curajoase”.
Fără aceste schimbări, „în trei luni, 16,5 miliarde de euro în investiții planificate ar putea fi direcționate în afara Europei”, avertizează șefii companiilor Novo Nordisk, Pfizer, Eli Lilly, Roche, Sanofi, Merck, GSK și Servier, într-un document obținut de mai multe instituții media și de AFP.
Cerințe clare: un mediu competitiv și favorabil inovației
Aceștia solicită un mediu competitiv în Europa „care să atragă, să valorizeze corect și să recompenseze inovația”, avertizând că „continuarea tensiunilor comerciale va accelera și mai mult erodarea investițiilor în cercetare-dezvoltare și producție în Uniunea Europeană”.
Investiții masive în SUA
Pentru a preveni această tendință, ei propun revizuirea politicii europene privind prețurile medicamentelor, considerată mai puțin avantajoasă decât cea din SUA, precum și schimbări în cadrul de reglementare. Mai precis, cer „scurtarea procesului de desfășurare a studiilor clinice multinaționale” și „creșterea resurselor Agenției Europene a Medicamentului pentru a deveni un reper global în aprobarea terapiilor inovatoare”.
O altă cerere: regândirea directivei privind apele uzate
Semnatarii solicită și „suspendarea și revizuirea implementării” directivei europene care vizează îmbunătățirea tratării apelor uzate înainte de a fi evacuate în natură, pentru a „evita sarcini disproporționate” impuse sectorului farmaceutic.
SUA, o destinație tot mai atractivă pentru industria farmaceutică
Deși produsele farmaceutice nu sunt supuse tarifelor vamale impuse de Washington, mai multe companii farmaceutice au anunțat recent investiții masive pentru a-și consolida prezența în SUA: Eli Lilly va investi 27 miliarde de dolari, iar Johnson & Johnson – 55 miliarde în următorii patru ani. Merck a inaugurat o fabrică de vaccinuri în Carolina de Nord, un proiect evaluat la 1 miliard de dolari.
Compania elvețiană Novartis a anunțat că va investi 23 miliarde de dolari în SUA în următorii cinci ani pentru a produce acolo principalele sale medicamente destinate pacienților americani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.