O piață a muncii americană fără vlagă a permis metalelor prețioase să strălucească în această săptămână, aurul și argintul bucurându-se de statutul lor de activ de refugiu. Potrivit datelor săptămânale publicate, cererile de șomaj au atins vârful din octombrie 2021, cu 261.000 de solicitări înregistrate între 28 mai și 3 iunie. „Aurul a profitat de ocazie pentru a marca cea mai puternică creștere zilnică dintr-o lună”, a comentat Jim Reid, analist Deutsche Bank. O uncie de aur costa 1954,61 dolari în jurul orei 15:00 GMT (17:00 la Paris), față de 1947,97 dolari cu șapte zile în urmă. Investitorii așteaptă acum reuniunea de săptămâna viitoare a Rezervei Federale a SUA (Fed).
Dacă banca centrală americană va merge pe o politică monetară mai strictă decât se așteaptă piața, ar trebui să crească randamentele obligațiunilor americane, cu impact pozitiv asupra aurului, alt refugiu sigur care nu plătește dobândă. Argintul, la rândul său, a urcat la 24,41 dolari uncia, un nivel nemaivăzut de aproape o lună. Pe lângă statutul său de refugiu sigur, argintul, un bun conductor de eletricitate, beneficiază, după cum explică Rupert Rowling, analist la Kinesis, de o cerere susținută din partea sectorului industrial. Încetinirea economică a SUA „l-ar putea determina pe președintele Joe Biden să accelereze „măsurile pe partea de mediu” care creează locuri de muncă, cu accent pe energia solară și vehiculele electrice, două sectoare care solicită foarte mult bani, crede Rupert Rowling.
Cuprul, în mare formă
Prețul cuprului a crescut din nou pe parcursul săptămânii la London Metal Exchange (LME), beneficiind de importurile puternice din China, dar și de scăderea stocurilor din New York, Londra și Shanghai. Prețul cuprului a crescut vineri la 8.451 de dolari pe tonă, cea mai mare valoare din aproape o lună. „Prețul cuprului a beneficiat de faptul că importurile de cupru și minereu de cupru au crescut brusc de la o lună la alta” în China, cel mai mare consumator de metale industriale din lume, a declarat Thu Lan Nguyen, analist la Commerzbank.
De asemenea, prețurile au găsit susținere în „rapoartele privind scăderea stocurilor la minimele din cinci luni în depozitele monitorizate de cele trei burse majore la termen din New York, Londra și Shanghai”, spune Ole Hansen de la Saxobank. „Este încă prea devreme să vorbim despre o inversare majoră a tendinței”, avertizează totuși Thu Lan Nguyen, amintind că perspectivele economice sumbre încă afectează metalele de bază.
Metalele industriale „sufer de pe urma unei redresări post Covid-19 (după ridicarea restricțiilor de sănătate la sfârșitul anului 2022) în China, care până acum a fost mai puțin lacomă în materie de materii prime” decât se anticipa, mai explică Ole Hansen. Exporturile de la gigantul asiatic, din punct de vedere istoric o pârghie de creștere pentru țară, s-au contractat luna trecută cu 7,5% pe parcursul unui an. Activitatea de producție, la rândul ei, a cunoscut o scădere în luna mai pentru a doua lună consecutiv. Pe LME, o tonă de cupru pentru livrare în trei luni s-a tranzacționat vineri la 8409,50 dolari, față de 8237 dolari vinerea anterioară la închidere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.