Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu, a declarat, luni, în privinţa ordonanţei de urgenţă privind energia, că el este unul dintre susţinătorii ideii să existe o practică unitară la nivelul Uniunii Europene în domeniu şi aşteaptă o soluţie de reglementare de la Comisia Europeană, menţionând că doreşte ca prevederile acestui act normativ să fie prelungite până în 2025.
"Sunt unul dintre susţinătorii, şi am şi spus acest lucru la Berlin, să existe o practică unitară la nivelul Uniunii Europene. Aşteptăm zilele acestea, că am înţeles că se discută şi la Comisia Europeană, şi cred că până la sfârşitul lunii o să închidem, eu îmi doresc ca totuşi această ordonanţă să o prelungim pe doi ani de zile, până în 2025, şi îmi menţin părerea că trebuie căutată o soluţie de reglementare", a afirmat Ciolacu la Parlament, întrebat când va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor ordonanţa pe energie.
El a spus că este posibil ca de la Comisia Europeană să vină o soluţie de reglementare.
"Tocmai v-am anunţat că de aceea nu ne-am grăbit, ca să aşteptăm (Comisia Europeană - n.r.). Poate de la Comisia Europeană vine o soluţie de reglementare, la fel pe doi ani", a afirmat Ciolacu, întrebat în legătură cu faptul că în acest timp se emit facturi de plată a energiei.
Ordonanţa de urgenţă 119/2022 privind energia a fost adoptată cu modificări de Senat pe 27 septembrie, fiind lărgită lista celor care beneficiază de preţ plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023. În prezent, OUG 119/2022 se află la Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Citeşte şi: Vouchere de 4.000 lei. Noi precizări: Când vor fi acordate şi care este limita de venit pentru a beneficia
Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a venit cu precizări legate de un nou pachet de vouchere care vor fi acordate românilor cu venituri reduse.
"Acest tip de intervenție pentru repararea locuinței și pentru asigurarea condițiilor de locuire, este gândită pentru a putea sprijini păturile sociale care au nevoie de acest lucru și componenta de sprijin pentru repararea locuinței este însoțită de voucher-ul de reziliență socială în cadrul căreia, echipamente electrocasnice precum: mașină de spălat sau aragaz. Acestea pot fi schimbate sau achiziționate dacă aceste familii nu au aceste dotări.
Ce categorii de persoane pot accesa aceste vouchere
4000 de lei este limita maximă pentru ceea ce înseamnă voucher-ul de locuire, pentru repararea locuinței, de asemenea bani sunt pentru aparatele electrocasnice, deci sunt 2 vouchere cu valori separate.
Beneficiarii sunt persoane și familii cu o situație materială precară. Discuțiile pe care le avem în acest moment cu Comisia Europeană sunt în limita plafonului pentru pensie socială, respectiv 1000 de lei de această dată și așteptăm să definitivăm aceste negocieri cu CE, pentru a comunica oficial limita.
Când începe distribuirea voucherelor
În prima parte a anului viitor, n-aș putea să dau o dată fixă pentru că există un orizont de așteptări din partea multor oameni și este un voucher destul de așteptat pentru cei care sunt în astfel de situații. Încercăm să definitivăm negocierile cu CE să avem programul operațional aprobat. Cert este că noi derulăm aceste vouchere prin intermediul centrelor comunitare care urmează a fi funcționale la nivelul autorităților române locale din mediul rural, sunt peste 2.200 de astfel de centre, iar numărul de beneficiari pe care îi avem luați în considerare este de 220.000. Valoarea bugetului alocat este de 7 milioane de euro, însă pachetul de servicii pe care noi îl asigurăm este unul integral", a declarat Marcel Boloș în direct la Antena3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.