Programul propus de PSD este unul în mai mulți pași prin care se dorește sprijinirea atât a cetățenilor cât și a firmelor.
Programul își propune să repornească economia, să protejeze locurile de muncă și a puterii de cumpărare cât și acordarea de stimuli economici.
Redacție DCBusiness a putut consulta o parte din măsurile propuse de PSD pe care le prezentăm în continuare.
Printre măsuri, PSD propune acordarea timp acordarea sumei de 2.250 de lei timp de 3 luni pentru angajatori și a sumei de 1.000 de lei pentru fiecare persoană care revine la muncă, tot pe o perioadă de 3 luni cât și acordarea unui stimul de inserție timp de un an cu condiția menținerii locurilor de muncă.
Pentru familiile cu venituri mici programul propus de PSD prevede acordarea unei indemnizații de 700 lei pe lună pentru gospodăriile cu venituri de până la 1.500 de lei pe lună și de 300 lei pe lună pentru gospodăriile cu venituri de la 1501 la 2000 lei pe lună. Acești bani pot putea fi folosiți numai pentru achiziționarea alimentelor și medicamentelor și vor fi acordați sub forma unor vouchere.
Citește: Un miliard de euro, promis pentru relansarea economiei românești
Programul prevede ca începând cu data de 1 iunie 2020 veniturile obținute de medicii de familie să fie scutite de la impozitare. Se mai are în vedere instituirea unui stimulent de susținere a personalului calificat la nivelul stabilit prin Legea nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru cel putin un angajat, asistent medical, stimulent care va fi asigurat din bugetul de stat
Totodată, se mai propune instituirea Programului “Servicii medicale de urgență pentru toți”. Până la sfârșitul anului 2020, va fi garantat accesul populației la serviciile de urgență prin asigurarea unor centre dotate cu ambulanță, care să acopere o rază de maximum 30 km. Fiecare centru de urgență va primi ajutor nerambursabil de 150.000 euro pentru o ambulanță și dotarea ei, precum și asigurarea cheltuielilor pentru carburant, salariu șofer și dotarea cabinetelor medicilor de familie pentru o perioadă de maxim 4 ani. Centrele de urgență vor fi stabilite la nivel de judet.
Pentru deblocarea economiei și diminuarea blocajului financiar și creditul comercial se au în vedere eșalonarea obligațiilor fiscale pentru firmele afectate pentru o perioadă de 6 luni, fără penalităti și dobânzi. Se propune sprijinirea afacerilor prin linii de credit finantate prin băncile cu capital de stat CEC și Eximbank la dobânzi de maxim 1,7%. Se dorește scurtarea termenelor de plată a facturilor de către stat și companiile de stat către operatorii economici privați cât și decontarea rapidă a concediilor medicale.
Pentru tinerii antreprenori și IMM-uri se dorește flexibilizarea clauzelor din contractele încheiate în cadrul programului Start Up Nation astfel încât derularea acestora să poata fi continuată. Programul mai prevede și diminuarea blocajelor financiare prin garantarea cumpării de creanțe de la IMM de către instituțiile de credit.
Nici exporturile nu sunt uitate astfel să se propune susținerea acestora cu garanții de stat 100% cât și credite cu perioada extinsă de grație fără plata ratelor pe perioada de grație.
Pentru fermieri se are în vedere plata la 5 zile pentru produse proaspete și 15 zile pentru celelalte produse. Pentru aceștia de mai are în vedere o schemă de ajutor de stat în valoare de 500 de milioane de lei pentru susținerea fermierilor care au fost afectați de secetă sau de pandemie.
Pentru sectoarele de productie auto și electrocasnice se dorește suspendarea taxelor specifice în sectorul transporturi, dublarea bugetului programului Rabla Clasic și direcționarea programului Rabla Plus catre achizițiile de autoturisme exclusiv românești făcute de instituțiile publice. Se are în vedere extinderea plafonului de 10 ori pentru programul Rabla pentru Electrocasnice de la 30 la 300 milioane lei în anul 2020.
Pentru turism se propune o schemă de ajutor de stat pentru susținerea turiștilor și a operatorilor de turism care prevede acordarea de vouchere de vacanță care pot fi folosite până la 31 decembrie 2021; Stimularea investițiilor în cele 31 de stațiuni balneare cu un buget alocat de 1 miliard de euro pe următorii 10 ani.
În program se mai propune suspendarea până la data de 31.12.2020, plata impozitului pe venit, a contribuțiilor sociale și a taxelor locale, pentru trimestrul II al anului în curs, pentru firmele din domeniul turismului, transporturilor, alimentație publică, construcții, societăți organizatoare de evenimente de promovare, medici stomatologi, avocați, notari, florarii, frizerii, saloane igiena personala, cofetarii-patiserii, precum si orice alt operator economic care și-a încetat activitatea, ca urmare a instituiri stării de urgentă , sub condiția menținerii locurilor de muncă existente la data de 01.03.2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.