În Franţa, autorităţile, dar şi sindicaliştii se pregătesc pentru ceea ce se anunţă a fi drept o adevărată joie neagră. În pregătirea grevei generale împotriva creşterii vârstei de pensionare, serviciile publice şi companiile au publicat în această seară impactul pe care încetarea lucrului îl va avea asupra diferitelor sectoare de activitate. La rândul lor, simpli cetăţeni încearcă să se organizeze cât mai bine pentru a ajunge la lucru, a-şi rezolva problemele curente sau a se îngriji de copii ale căror şcoli vor fi închise.
Circulaţia trenurilor de mare viteză va fi foarte perturbată joi, în toate regiunile Franţei, chiar dacă va fi asigurată o anumită frecvenţă. În schimb, trenurile intercity nu vor circula deloc. Transportul în comun în majoritatea oraşelor şi, în special, în Paris va fi aproape paralizat. În capitală mai multe linii de metrou vor fi total închise, iar celelalte vor circula numai la orele de vârf şi după un orar bulversat. Trenurile rapide care leagă Parisul de zonele periferice şi de localităţile limitrofe, inclusiv de cele două aeroporturi internaţionale, Roissy - Charles de Gaulles şi Orly, vor circula în număr mult mai mic şi după un program imprevizibil. Regia de transport a capitalei franceze îi sfătuieşte pe călători să apeleze la pagina sa de internet şi la aplicaţia de pe telefonul mobil, pentru a se informa în timp real asupra posibilităţilor de deplasare. Ministrul transporturilor, Clément Beaune, i-a sfătuit pe francezi să-şi adapteze din timp programul şi să evite călătoriile, transmite Rador.
Clément Beaune: "Joi va fi zi o dificilă, cu o puternică perturbare a transporturilor. De aceea, tuturor celor care pot le recomand să-şi amâne deplasările, să facă telemunca acolo unde este posibil. Ştiu că toate acestea nu sunt posibile pentru toţi francezii care au problemele lor şi de aceea regret foarte mult aceste dificultăţi şi această penalizare."
Şi cursele aeriene vor fi afectate, în special cele interne. O parte din angajaţii de la sol au anunţat că vor participa la grevă şi de aceea conducerile aeroporturilor le-au recomandat companiilor aeriene să-şi reducă cu 20% traficul joi. O puternică mobilizare au şi sindicatele din educaţie. Aproape 70% din profesori şi personalul nedidactic din preuniversitar va intra în grevă. Multe şcoli şi licee vor fi închise. Sindicatele studenţilor se vor alătura şi ele mişcării sociale de contestare a reformei pensiilor, propusă de guvern, prin care vârsta de pensionare ar urma să crească treptat de la 62 de ani, cât este în prezent, la 64, iar vechimea pentru o carieră completă şi pensie întreagă, de la 42 la 43 de ani de cotizare la fondul de pensii. Petroliştii din rafinării şi depozitele de combustibili au anunţat mai multe zile de grevă, iar protestul lor ar putea provoca o criză de alimentare cu carburanţi a benzinăriilor. Joi vor opri lucrul şi funcţionarii publici, ca şi o parte a angajaţilor din sănătate.
Chiar dacă în număr mai mic, se alătură mişcării sindicale şi salariaţii din privat din ramuri diverse: sectorul energetic, unele companii industriale, spitalele private, comerţ, bănci, staţiuni de schi, artişti. În paralel cu greva, vor avea loc manifestaţii în toate marile oraşe, iar la Paris sindicatele şi-au propus să scoată în stradă între unu şi două milioane de oameni. Potrivit unei estimări, publicate în seara de marţi de serviciile de informaţii franceze, între 550 şi 750 de mii de protestatari vor participa la manifestaţii la nivel naţional, dintre care aproximativ 80.000 la Paris. Acelaşi raport exprimă temerea în legătură cu apariţia unor incidente provocate de grupuri violente care ar intenţiona să se infiltreze printre sindicalişti, transmite sursa citată
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.