Șahul i-a dăruit lui Ceaușescu mașina fabricată în Iran în 1974 pentru a marca alegerea sa ca președinte al Republici Socialiste România.
Limuzina de lux, un Paykan Hillman Hunter, a fost prima mașină construită de compania națională iraniană și a devenit nu numai un reper al industriei iraniene, ci și un simbol național.
Joi, mașina a fost vândută unui colecționar român cu 95.000 de euro, de 24 de ori prețul de pornire, a declarat pentru Reuters Alina Panico, a casei de licitații Artmark din București.
"Un ofertant iranian a fost depășit de un cumpărător român cu doar 5.000 de euro", a spus reprezentanta Artmark. Ea a adăugat că majoritatea celor 100 de oferte depuse aparțineau colecționarilor iranieni care doreau să-și aducă simbolul național din anii 1970 înapoi acasă.
Avionul lui Ceaușescu se vinde. Prețul ridicol de la care pleacă licitația
Limuzina care a fost scoasă la licitație este în stare perfectă de funcționare, atinge o viteză maximă de 145 km / h și are un motor de 1,5 litri, cu patru cilindri în linie, care dezvoltă 54 de cai putere.
Hillman, cu sediul inițial în apropierea orașului englez din Midlands, Coventry, a fost una dintre cele mai vechi și prolifice mărci britanice de mașini, iar marca a continuat să fie folosită până în 1976 de proprietarul său de atunci, Chrysler.
După încercările eșuate de a construi modele Fiat, Compania Națională Iraniană a produs primul său Paykan sub licență de la Hillman în 1967.
Șahul Mohammad Reza Pahlavi a vizitat România în 1966, începând o eră a legăturilor comerciale și diplomatice și a unei prietenii cu Ceaușescu.
Liderul român care ajunsese la putere anul precedent a început să creeze unul dintre cele mai represive regimuri din Europa de Est a epocii din timpul războiului rece.
Mașina iraniană a stat abandonată într-o parcare până în urmă cu vreo 2 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.