Mark Rutte a transmis un mesaj clar privind unitatea alianței, nevoia de investiții majore în apărare și rolul crucial al Statelor Unite în facilitarea negocierilor pentru pace în Ucraina. Oficialul olandez a subliniat că Rusia rămâne principala amenințare, dar și că aliații trebuie să se pregătească tot mai serios pentru riscurile care vin dinspre China, Iran și Coreea de Nord.
„Trump a deblocat dialogul cu Rusia și Ucraina”
Mark Rutte a declarat că revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a avut un impact direct asupra dosarului ucrainean:
„Vestea bună este că președintele Trump a deblocat impasul legat de Ucraina și a început un dialog real cu rușii și cu ucrainenii. Susținem pe deplin acest demers. Am transmis personal că vom ajuta cu tot ce putem”, a spus Rutte.
Secretarul general al NATO a precizat că orice acord de încetare a focului sau tratat de pace trebuie să fie „durabil, real și să garanteze că Putin nu va mai încerca niciodată să cucerească nici măcar un kilometru pătrat din Ucraina”.
Apărarea europeană: creșteri record ale bugetelor și praguri noi de investiții
Rutte a subliniat că aliații NATO din Europa au realizat în ultimele luni cea mai mare creștere a cheltuielilor pentru apărare de la sfârșitul Războiului Rece. Cu toate acestea, în urma procesului de planificare aflat în curs, este posibil ca ținta actuală de 2% din PIB să fie înlocuită cu una mai ambițioasă.
„Este foarte probabil ca ținta realistă să treacă de 3% din PIB pentru unele state, în funcție de nevoile și lipsurile identificate”, a spus Rutte, răspunzând unei întrebări despre propunerea senatorului american Marco Rubio privind o cotă de 5%.
Totodată, el a avertizat că definirea clară a cheltuielilor de apărare nu va fi diluată: „NATO este foarte strictă. Ce intră și ce nu intră în cheltuieli de apărare este stabilit cu rigurozitate. Nu vom accepta compromisuri.”
Teme emergente: Balcanii de Vest și Arctica
Chiar dacă nu era pe ordinea de zi, problema Balcanilor de Vest ar putea fi ridicată de unii aliați, a spus Rutte: „Am fost recent la Sarajevo și la Priștina. NATO este foarte implicată în menținerea stabilității în regiune, împreună cu aliații din zonă”, a precizat el, referindu-se la Muntenegru, Macedonia de Nord, Slovenia, Croația și Albania.
În privința Arcticii, oficialul NATO a subliniat că regiunea capătă tot mai multă importanță strategică „Rusia se rearmează, China deschide noi rute maritime, iar țările arctice NATO – Danemarca, Canada, SUA, Norvegia, Islanda, Suedia și Finlanda – trebuie să colaboreze pentru a proteja această zonă sensibilă.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.