Astfel, preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO, Ionel Arion, a subliniat, la finalul negocierilor purtate la Ministerul Agriculturii, că în documentul semnat au fost asumate nişte termene, în aşa fel încât aceste măsuri să poată fi implementate.
"Trebuie să lăsăm timp să se implementeze aceste măsuri, fie pe termen scurt, fie pe termen un pic mai lung. Dacă vedeţi, nicio măsură nu are mai mult 7 - 9 luni. Nu cerem să lăsăm nouă luni de zile, dar vedeţi că sunt unele care se vor implementa în luna ianuarie, mai avem 2 săptămâni din luna ianuarie, vedeţi că scrie proxima şedinţă de Guvern, deci unele dintre ele vor fi adoptate săptămâna aceasta. Deci este normal şi vă rugăm să o faceţi. Comunicaţi pentru normalitate în România", a mai spus Arion.
13 solicitări
La rândul său, Marius Micu, reprezentantul Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), a recomandat fermierilor din stradă să meargă către casă şi să aştepte termenele decise pentru implementarea celor 13 solicitări.
"Având în vedere că solicitările coincid cu cele ale fermierilor din stradă, recomandăm, precum şi noi facem, să aşteptăm termenele pe care le-am decis de implementare, astfel încât să putem identifica clar şi fără echivoc că s-au îndeplinit aceste 13 propuneri, da sau nu, iar la momentul respectiv să stabilim de comun acord cu consiliile directoare, care să fie direcţia şi ce instrument să alegem. Astfel, recomandăm fermierilor din stradă să meargă către casă, au trecut câteva zile, suntem solidari cu ei, pentru efortul depus le mulţumim, dar cred că este momentul să dăm şi timpul cuvenit pentru rezolvarea problemelor", a transmis Micu.
În opinia sa, doar o parte din cele 13 propuneri sunt în curtea Ministerului Agriculturii şi se pot rezolva într-un termen mult mai scurt, dar o altă parte din aceste propuneri, "care coincid cu strada", sunt atributul altor ministere sau chiar al Parlamentului. "Prin documentul asumat ne aşteptăm la sprijinul domnului ministru pentru a duce mesajul în Guvern, de a convinge colegii din Guvern. De asemenea, ne bazăm pe domnul ministru că vom avea suportul domnului premier Marcel Ciolacu pentru a motiva ceilalţi colegi din guvern, ceilalţi miniştri, astfel încât, ca o echipă, Guvernul să îndeplinească aceste 13 propuneri", a adăugat el.
Nu înseamnă inovarea în agricultură
Nu în ultimul rând, Marius Micu a susţinut că aceste 13 propun "nu înseamnă inovarea în agricultură", ci problemele de bază de la care se poate construi în agricultură.
"Noi vom continua procesul pe calea dialogului pentru a rezolva şi celelalte probleme, care nu au fost puse în acest document astăzi, şi vă spun că nu au fost puse în acest document pentru că am căzut de comun acord în cadrul şedinţei să avem nişte termene clare. Haideţi să fim serioşi, să fim pragmatici unii cu alţii şi să putem rezolva împreună într-un termen relativ scurt. Cu siguranţă există multe alte probleme care trebuie rezolvate în perioada următoare, astfel că împreună vom continua această muncă. Le mulţumim fermierilor, o parte dintre ei sunt membrii noştri din asociaţii, care au luat decizia în mod personal de a merge acolo, nu prin cadrul organizaţiilor, dar chiar şi aşa suntem solidari cu ei, i-am pus la masa dialogului", a adăugat acesta.
Micu a mai spus că este posibil ca unii fermieri din stradă să nu se retragă, cel puţin până joi, când sunt programate o serie de întâlniri şi cu cei din cadrul altor ministere, dar a adăugat că este convins că "din seara aceasta mulţi vor merge către casă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.