Într-o intervenție televizată MInistrul Muncii Marius Budăi, întrebat dacă pensiile vor crește, acesta a explicat că: ”Știm inechitățile din sistem, prioritatea numărul 1 este rezolvarea acestor inechități, de a determina un impact bugetar cât mai aproape de realitate și de a discuta cu experții de la Banca Mondială, de la Banca Europeană și de la Ministerul de Finanțe pentru a vedea în ce perioadă de timp își va permite România să suporte acest impact bugetar, pentru a rezolva inechitățile”, a declarat ministrul Muncii la România TV.
Oficialul a mai spus că vrea să îi asigure pe seniorii țării că: ”Noi în PSD am luat o decizie foarte clară în partid. Niciun venit, că vorbim despre pensii sau salarii ale românilor, să nu scadă. Am văzut anumite discuții în spațiul public venite de la oameni care nu au înțeles sistemul de pensii și nu au înțeles nevoile și necesitățile românilor”, a a explicat Budăi.
Ministrul a mai adăugat că: ”E o grijă permanentă a coaliției. PSD are grijă pentru veniturile românilor (…) Nu vreau să aduc speranțe bunicilor și părinților noștri… Avem pachete sociale care se derulează pe toată perioada lui 2023. Suntem foarte atenți la cifre, trebuie să avem un echilibru între măsurile sociale și economice, astfel încât să nu existe disfuncționalități (…) E nevoie de un echilibru între măsurile sociale și economice. Suntem foarte atenți și cu siguranță vom încerca (n.r. – să mărim pensiile), atât cât bugetul ne permite, să luăm măsurile necesare”, a conchis Budăi, la RTV.
Citește și:
La 31 martie, o nouă Lege a pensiilor? Cum vor fi reformate pensiile
După ce la Parlament a fost depusă o lege care ar modifica modul de calcul al pensiilor, Guvernul a emis o poziție privitoare la acesta.
În documentul emis de Guvern se spune că prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componenta 8 și-a asumat „Reforma fiscală și Reforma sistemului public de pensii", despre care se spune că ar fi un obiectiv prioritar pentru România.
Guvernul spune că, potrivit celor asumate prin acest document strategic naţional, sistemul de pensii va fi reformat, refăcut şi pus pe baze solide, prin intermediul unui cadru Iegislativ care să corecteze inechităţile din sistemul de pensii, care să asigure sustenabilitatea şi predictibilitatea sistemului şi care să respecte principiul contributivităţii în raport cu beneficiarii drepturilor de pensie.
Noua lege a pensiilor
Guvernul afirmă în document că reforma va presupune elaborarea unei noi legi a sistemului public de pensii, care va oferi soluţii pentru:
- eliminarea inechităţilor dintre beneficiarii sistemului, respectiv atât între genuri cât şi între categorii de persoane care au desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii de muncă şi cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionării. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.