Publicitate
Ministrul Muncii și Protecției, Marius Budăi, a declarat că scenariul potrivit căreia majorarea pensiilor ar urma să se facă în tranșe, prima fiind egală cu evoluția inflației, adică 6%, este fals și vine dintr-o înțelegere greșită a ceea ce a spus liderul PSD Marcel Ciolacu.
"Noi am propus minim 10%, scenariul invocat de președintele PSD Marcel Ciolacu era cel din lege si din construcție bugetara, nicidecum cel că noi am dori să împărțim majorarea în 2 transe.
Vă spus clar că noi, PSD, nu ne schimbăm, discuția a fost legat strict de acel minim are se calculează în funcție de inflație. Vă spus că va fi de cel puțin 10%, nu va fi în 2 etape, repet, nu vom împărți majorarea. Deci va fi de la 1 ianuarie și va fi de cel puțin 10%", a afirmat Realitatea Plus ministrul Muncii, Marius Budăi.
Pe de altă parte, ministrul Budăi, a anunțat că impactul bugetar calculat pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 va fi de 11 miliarde de lei. El susţine că cifrele luate în calcul de PSD din mai multe surse oficiale arată că nu există ”niciun fel de probleme” pentru a asigura bugetul pentru creşterea pensiilor începând din anul următor.
Impact bugetar
”Impactul bugetar este de 11 miliarde de lei. Când am făcut această propunere, noi, PSD, am analizat-o foarte bine, am combinat şi am modelat datele în aşa fel încât să putem să ne asigurăm că avem spaţiu bugetar. Cifrele pe care le-am folosit le poate modela şi folosi oricine, sunt pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză, pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, pe site-ul Eurostat, pe evoluţiile care au venit ulterior de la FMI pentru creşterea economică, pe execuţia bugetară şi pe încasări şi nu sunt niciun fel de probleme, putem asigura această majorare începând cu 1 ianuarie”, a subliniat ministrul într-o intervenţie telefonică la postul de televiziune menționat mai sus.
De unde a pornit totul
Precizările lui Marius Budăi au venit după ce liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu exclude posibilitatea ca majorarea pensiilor să se facă în două etape anul viitor. Prima creștere ar urma să aibă loc în luna ianuarie. Se va ține cont de ce spune legea, respectiv de faptul că trebuie să fie indexate pensiile cu rata inflației. Asta înseamnă o majorare de 6%. Dacă punctul de pensie ar crește cu 6%, atunci pensionarii ar primi în plus aproximativ 95 de lei.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat cu privire la procentul de 11% avansat de premierul Nicolae Ciucă pentru majorarea pensiilor, că această creştere trebuie să se încadreze în bugetul pentru pensii, atât timp cât există un anumit buget pentru acestea. „Solicitarea mea către Executiv a fost să creştem pensiile şi salariile şi să nu lăsăm oamenii să poarte singuri povara inflaţiei, dar cu cât se realizează această creştere, trebuie să se calculeze la finanţe şi la modul mai general în Guvern”, a adăugat şeful statului.
Citește și Modificare privind Casele de ajutor reciproc de pe lângă unităţile militare
Citește și Pensiile românilor. Elena Cristian: ”Nu cred că va exista o majorare de la 1 ianuarie”. Iată de ce
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.