Decizia S&P Global Ratings vine într-un moment în care industria de petrol şi gaze trece printr-o perioadă dificilă, confruntată cu numeroase presiuni după ce preşedintele SUA, Joe Biden, a pus schimbările climatice în centrul agendei sale politice.
"S&P Global Ratings consideră că tranziţia energetică, volatilitatea preţurilor şi profitabilitatea scăzută sunt riscuri în creştere pentru producătorii de petrol şi gaze", a anunţat marţi agenţia de evaluare, adăugând că a revizuit evaluarea de risc pentru întreaga industrie de petrol şi gaze de la "intermediar" până la "moderat ridicat".
Bulgaria se apără de COVID-19. Pe aici NU se trece decat AȘA
Pe lângă Exxon Mobil, Shell şi Chevron, S&P a plasat sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare ratingurile companiilor petroliere Woodside Petroleum, Imperial Oil, Shell Energy North America, Canadian Natural Resources, ConocoPhillips, Total precum şi ratingurile primilor patru producători chinezi de petrol China Petrochemical Corp, China Petroleum & Chemical Corp, China National Offshore Oil Corp şi CNOOC.
Dacă ratingurile marilor companii petroliere vor fi reduse, costurile lor cu capitalul vor creşte, deoarece investitorii vor cere randamente mai mari, ceea ce ar putea pune în pericol demararea de noi proiecte de petrol şi gaze. Aceasta în condiţiile în care marile companii petroliere au probleme în a genera o rentabilitate ridicată de pe urma investiţiilor dar până acum au profitat de faptul că investitorii au fost dispuşi să împrumute bani la dobânzi reduse.
Cu excepţia Exxon, al cărei rating a fost redus în luna martie după ce preţul petrolului s-a prăbuşit, marile companii petroliere europene şi americane nu au suferit o retrogradare a ratingului după 2016.
S&P Global Ratings a avertizat însă că sectorul petrolului se confruntă cu "provocări şi incertitudini semnificative generate de tranziţia energetică, ceea ce ar putea pune presiune asupra profitabilităţii, în special cu privire la rentabilitatea capitalului". În epoca de aur de la începutul anilor 2000, marile companii petroliere aveau o rentabilitate a capitalului de peste 10% însă în ultimii ani unele companii din acest sector au avut probleme în a ajunge la o rentabilitate a capitalului mai mare de 5%.
Avertismentele venite de la S&P, alături de cele ale rivalelor Fitch Rating Inc. şi Moody's Investors Services, au o importanţă semnificativă în rândul investitorilor, care utilizează ratingurile acordate de cele trei agenţii pentru a decide cum îşi investesc banii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.