În general, suntem tentați să considerăm că victimele sunt cu precădere tinerii fără experiență sau bătrânii care nu cunosc regulile pieței financiare, însă istoria ultimmilor trei decenii ne arată că lipsa educației financiare a afectat grav toate categoriile de vârstă și socio-profesionale, implicit aducând prejudicii sistemului bancar și mai multor sectoare ale economiei. Toate acestea s-au întâmplat pentru că deceniile de lipsă a educației financiare au transformat foarte mulți români în victime, însă pierderile nu au fost doar ale celor care nu au știut să gestioneze situațiile în care s-au aflat, ci și ale băncilor care au acordat credite neperformante, precum și ale unor industrii care au avut de suferit, în contextul creat.
Economia înregistrează scăderi
Piața imobiliară, turismul și agricultura sunt trei dintre sectoarele economice direct afectate de lipsa cunoștințelor populației în domeniul financiar. Economia slăbește, pe măsură ce pierderile cauzate de lipsa educației financiare face un număr mai mare de victime, iar pentru a „repara” lucrurile este nevoie de cunoștințe solide în acest domeniu. De la un banal card bancar de debit, până la plasarea economiilor în fonduri de investiții neverificate sau în jocuri piramidale, lipsa educației financiare își arată efectele pe termen scurt, mediu și lung, afectând economia, în ansamblu.
O simplă alegere greșită a tipului de card de debit poate aduce pagube. De exemplu, dacă ni se pare avantajoasă o ofertă a unei bănci, însă nu înțelegem un articol din contract, care prevede un comision foarte mare, în cazul în care nu intră în cont, lunar, până la o anumită dată, o sumă minimă prevăzută, atunci am putea pierde până la 150-200 de lei în zece luni. În cazul în care nu folosim acel card bancar mai mult timp, putem ajunge să plătim penalizări la valoarea cumulată, iar banca poate decide – așa cum s-a întâmplat în multe cazuri – să ne introducă în Biroul de credite.
Regulile trebuie să fie respectate
De aici, de la o banală eroare generată de necunoașterea regulilor pieței bancare, un client ajunge să nu mai poată face un credit pentru nevoi personale, să nu mai poată cumpăra o mașină în leasing sau un apartament, cu ajutorul unui credit bancar. Dacă aceeași greșeală este făcută de câteva sute sau chiar mii de clienți care ajung în baza de date a datornicilor rău platnici, suferă atât clienții, cât și sistemul bancar, piața imobiliară, piața auto și chiar comerțul, pentru că acei clienți nu vor mai putea accesa credite bancare și nu-și vor mai putea face achizițiile dorite.
Același tip de eroare, din necunoașterea regulilor pieței bancare, apare și în cazul cardurilor de credit sau de cumpărături. Acestea vin cu foarte multe avantaje, în funcție de oferta fiecărei bănci, însă neplata la timp a sumelor prevăzute în contract atrage după sine pierderi financiare pentru client, care se pot transforma în pagube de lungă durată, pe același principiu.
O altă problemă foarte gravă, care a afectat zeci de mii de clienți ai băncilor, cu precădere în ultimii 15 ani, este necunoașterea legislației în domeniul fiscal. Clauzele abuzive care au înmulțit datoriile clienților și au dus inclusiv sistemul bancar aproape de colaps, după criza economică declanșată în 2008, puteau fi evitate dacă educația financiară ar fi fost solidă, astfel încât clienții să nu se bucure doar pentru că o bancă acceptă să-i crediteze, semnând contracte pe care nu le citesc atent și nu le înțeleg.
Marii perdanți ai pieței financiare
Iar cea mai gravă situație a fost cea legată de creditele în franci elvețieni, care a afectat inclusiv absolvenți de facultăți cu profil economic sau formatori de opinie, doar pentru că oamenii nu au luat în calcul problemele care apar, în mod normal, pe piața financiară, atunci când pe o monedă se pune presiune, prin acordarea unui număr foarte mare de credite, în timp foarte scurt. Educația financiară solidă a unui procent mare din populație ar fi dus la evitarea pierderilor colosale, a scandalurilor legate de aceste credite, a falimentelor și a creditelor neperformante pentru sistemul bancar. Toate aceste pierderi au atras, inevitabil, scăderi semnificative în economie, pe termen lung, precum și scăderea încrederii populației în sistemul bancar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.