Decizia face parte dintr-un plan pentru a reduce numărul de refugiați ale căror cereri de ședere în țară au fost respinse, arată Reuters.
Noul acord cu Rwanda este separat de planul guvernului de a deporta forțat majoritatea solicitanților de azil în această țară din Africa de Est, care a fost declarat anul trecut ilegal de Curtea Supremă a Regatului Unit.
În schimb, acesta nouă măsură reflectă o politică guvernamentală existentă, prin care solicitanților de azil li se oferă asistență financiară pentru a părăsi Marea Britanie și a se întoarce în țara lor de origine. Conform noului plan, persoanele vor primi banii dacă vor accepta să trăiască în Rwanda.
Demnitarul britanic Kevin Hollinrake a declarat miercuri că noua politică este o bună utilizare a banilor publici, deoarece este mai ieftină decât costul îngrijirii în Marea Britanie a persoanelor cărora li s-a refuzat azilul, dar care se află încă pe teritoriul țării.
În Marea Britanie există zeci de mii de solicitanți cărora li s-a refuzat cererile de azil, dar care nu pot fi expulzați, deoarece guvernul nu are voie să trimită oamenii într-o țară devastată de război sau într-o țară cu un bilanț slab în ceea ce privește drepturile omului.
"Deci, 3.000 de lire sterline, desigur că sunt mulți bani, dar, cu toate acestea, costă foarte mult să păstrezi în Marea Britanie oameni care sunt solicitanți de azil respinși", a declarat Hollinrake pentru LBC Radio.
Prim-ministrul Rishi Sunak a făcut multe demersuri pentru a opri sosirea solicitanților de azil care ajung fără permisiune pe coasta sudică a Angliei în bărci mici, gonflabile.
Conform acestui plan, guvernul vrea să trimită mii de persoane în Rwanda, dar Curtea Supremă a decis anul trecut că această politică este ilegală, deoarece ar încălca legile britanice și internaționale privind drepturile omului.
Într-un efort de a depăși rezistența din partea instanțelor, guvernul lui Sunak trece prin parlament o legislație care ar bloca alte contestații legale prin declararea Rwandei ca o țară sigură pentru solicitanții de azil.
În prezent, Rwanda are capacitatea de a accepta câteva sute de solicitanți de azil pe an din Marea Britanie, a declarat guvernul britanic, adăugând că această capacitate ar putea fi mărită.
Sunak a declarat că dorește ca primele zboruri cu rwandezi să plece în următoarele câteva luni, înainte de alegerile naționale așteptate în a doua jumătate a acestui an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.