Acest combustibil are potențial pentru alimentarea următoarei generație de proiecte de energie nucleară.
Multe firme care dezvoltă la nivel mondial reactoare nucleare avansate se bazează pe HALEU pentru a le alimenta, dar principala companie care vinde în prezent acest combustibil este TENEX, parte a companiei energetice de stat rusești Rosatom.
Ca parte a eforturilor de a îndeplini obiectivele climatice și de a spori securitatea energetică, Marea Britanie încearcă să își mărească capacitatea de energie nucleară până în 2050 la 24 gigawați, echivalentul a aproximativ un sfert din cererea de electricitate preconizată, de la aproximativ 14% în prezent. Marea Britanie speră să construiască noi reactoare avansate care ar putea avea nevoie de combustibilul HALEU, relatează Reuters.
"Pe măsură ce vom vedea mai multe reactoare modulare avansate în funcțiune, HALEU va fi combustibilul care va fi necesar, astfel încât, având mai multe din această tehnologie în Marea Britanie, vom fi capabili să le furnizăm dintr-o sursă internă", a declarat Andrew Bowie, ministrul britanic pentru energie nucleară și regenerabile, într-un interviu.
Marea Britanie a acordat firmei de îmbogățire a uraniului Urenco 196 de milioane de lire sterline pentru a construi instalația din Cheshire, în nord-vestul Angliei, care va crea aproximativ 400 de locuri de muncă. Aceasta va fi gata să producă combustibilul până în 2031, pentru a fi utilizat pe plan intern sau exportat, a declarat Departamentul pentru Securitate Energetică din Marea Britanie.
De la invazia Rusiei în Ucraina, Occidentul a încercat să își reducă importurile de energie din Rusia.
Firma americană Centrus Energy a început, de asemenea, să producă cantități mici de combustibil și se așteaptă să mărească producția, în timp ce compania franceză Orano ia în considerare construirea unei instalații în SUA.
De asemenea, Marea Britanie a anunțat miercuri o competiție pentru contracte în valoare de până la 600 de milioane de lire sterline pentru construirea primului prototip de centrală electrică de fuziune din lume, viabilă din punct de vedere comercial, pe care speră să o conecteze la rețeaua electrică până în 2040.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.