În primele trei luni ale anului, Regatul Unit a ieșit din recesiunea tehnică în care a intrat la sfârșitul anului 2023, în condițiile în care PIB-ul țării a crescut cu 0,6%, a anunțat vineri Oficiul Național de Statistică. (ONS).
PIB-ul britanic a scăzut cu 0,3% în ultele trei luni ale anului trecut, după ce se contractase cu 0,1% trimestrul trei. Revenirea economiei este mai marcată decât au anticipat economiștii, care estimaseră o creștere de 0,4% în primul trimestru.
Economia a cunoscut în primele trei luni o „putere generalizată în sectoarele de servicii”, în special în „comerțul cu amănuntul, transportul public și sănătate”, chiar dacă sectorul imobiliar rămâne în bernă”, a precizat Liz McKeown, director la ONS).
A fost trecută o „piatră de hotar”
Creșterea PIB-ului este, de asemenea, mai accentuată decât previziunile Băncii Angliei (BoE), care a majorat dobânda cheie de 14 ori între decembrie 2021 și septembrie anul trecut pentru a lupta împotriva inflației. Dar, în mod surprinzător, banca a decis, joi, să mențină neschimbată dobânda de referință la 5,25%.
În același timp însă, BoE a subliniat că este „optimistă” cu privire la o scădere a inflației, care ar trebui să-i permită să-și scadă ratele în următoarele luni și, astfel, să facă mai ușoară viața economiei în ansamblul ei, dar și a gospodăriilor în special. Instituția monetară și-a revizuit în sus previziunile de creștere la 0,5% pentru tot anul 2024 și la 1% în 2025 în Regatul Unit.
Inflația a scăzut ușor în martie, la 3,2% pe an, comparativ cu 3,4% luna precedentă. A încetinit semnificativ de la vârful de peste 11% înregistrat la sfârșitul anului 2022, dar rămâne peste ținta de 2% stabilită de Banca Angliei. Dacă „lucrurile sunt încă dificile pentru mulți oameni”, economia britanică „a atins o piatră de hotar”, a salutat vineri prim-ministrul Rishi Sunak.
„Ne așteptăm la o creștere continuă pentru restul acestui an, susținută de un context economic mai favorabil”, în special o inflație mai scăzută și o creștere a salariilor, a comentat Yael Selfin, economist la KPMG. Totuși, îmbunătățirea creșterii „limitată probabil de slăbiciunea persistentă” observată în ceea ce privește productivitatea și dificultățile de „creștere a ratei de ocupare” în țară, a adăugat economistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.