Publicitate
Potrivit ONS, indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut luna trecută cu 9,1% în ritm anual, în conformitate cu consensul Reuters, după ce în aprilie a fost de 9,0%. Aceasta este în prezent cea mai mare rată a inflației dintre țările G7, Japonia și Canada nepublicând încă cifrele pentru luna mai.
"Creșterea inflației pune o presiune suplimentară asupra factorilor de decizie politică pentru a ușura presiunea asupra gospodăriilor, îngreunând în același timp sarcina Băncii Angliei de a face acest lucru", a declarat Yael Selfin, economist șef la KPMG.
La scurt timp după publicarea statisticii, ministrul de finanțe Rishi Sunak a declarat că guvernul britanic face tot ce poate pentru a face față creșterii prețurilor. BoE a anunțat săptămâna trecută că se așteaptă ca inflația să rămână peste 9% în următoarele câteva luni, înainte de a atinge un vârf de puțin peste 11% în octombrie.
Între timp, în Franța
În acest timp, Banca Franței și-a redus drastic previziunile de creștere pentru Franța în 2022 și 2023, din cauza accelerării inflației, care ar urma să ajungă la o medie de 5,6% în acest an, înainte de a scădea. Instituția a estimat că războiul din Ucraina ar trebui să reducă aproximativ două puncte din produsul intern brut (PIB) al Franței în perioada 2022-2024.
Pentru anul în curs, Banque de France se așteaptă în prezent la o creștere a PIB-ului de 2,3%, în scădere față de prognoza anterioară de 3,4%, publicată în martie. Creșterea va fi "afectată de nivelul actual al inflației, care cântărește asupra puterii de cumpărare, și de deteriorarea situației economice internaționale, precum și de contextul geopolitic foarte incert, care subminează încrederea tuturor agenților economici", explică Banque de France.
Potrivit previziunilor sale, inflația, măsurată prin indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), va fi în medie de 5,6% pe an în 2022. În martie, Banque de France se aștepta în continuare ca inflația să se limiteze la 3,7% în acest an. Spre comparație, în luna mai a anului trecut, IAPC crescuse cu 5,8% pe un an, potrivit INSEE. Această cifră nu ar fi un vârf, deoarece Banque de France se așteaptă ca inflația să depășească 6% în lunile următoare.
Se așteaptă ca "scutul tarifar" al guvernului privind prețurile la gaze și energie să limiteze creșterea prețurilor cu aproape două puncte procentuale. Banque de France a calculat că inflația ar ajunge la o medie de 7,5% în 2022 dacă această măsură este exclusă. Proiecțiile instituției presupun că acest scut nu va fi prelungit dincolo de sfârșitul anului 2022.
Inflație sub 2% în 2024
Pentru anul 2023, Banque de France anticipează acum o creștere de 1,2%, față de 2% în martie, și o inflație de 3,4%, față de 1,9% anterior.
Previziunile pentru 2024 au fost doar ușor modificate de către instituție. Astfel, se preconizează o creștere economică de 1,7% și o inflație de 1,9%, față de 1,4% și, respectiv, 1,7% anterior. "În 2024, odată ce șocurile asupra prețurilor la energie și alimente, aflate la originea inflației importate, vor fi trecut, activitatea ar trebui să revină la un ritm mai ascendent", a precizat Banque de France.
De asemenea, instituția prognozează o ușoară creștere a ratei șomajului. După 7,4% în 2022, această rată ar urma să crească până la o medie anuală de 7,7% în 2023 și 7,9% în 2024.
Pe lângă toate aceste previziuni, Banque de France a stabilit un scenariu "nefavorabil", pe care îl consideră mai puțin probabil și care se bazează pe "o serie de șocuri", cum ar fi o presiune suplimentară asupra prețurilor la energie. În acest scenariu, PIB-ul Franței ar crește cu 1,5% în 2022, înainte de a scădea cu 1,3% în 2023 și de a reveni apoi la creștere, cu o creștere de 1,3% în 2024. Se așteaptă ca inflația să crească la 6,1% în 2022 și la 7% în 2023, înainte de a scădea la 0,7% în 2024.
Citește și
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.