Guvernele europene cheltuiesc sute de miliarde de euro pentru a ajuta consumatorii și întreprinderile
Guvernele europene cheltuiesc sute de miliarde de euro pentru a ajuta consumatorii și întreprinderile să facă față facturilor energetice în creștere, deoarece prețul gazului, deja ridicat după pandemia COVID, a ajuns la cote de neimaginat în urma războiului din Ucraina.
„Acesta este momentul să fim îndrăzneți, ne confruntăm cu o criză energetică globală și nu există opțiuni fără costuri”, a declarat Truss în fața parlamentului, angajându-se într-o schimbare majoră după ce a exclus „pomana” în timpul campaniei sale pentru a deveni prim-ministru.
Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană se vor reuni vineri pentru a discuta răspunsul celor 27 de țări la criză, după un răspuns inițial mixt la un plan de plafonare a prețului gazului rusesc care riscă să provoace Moscova.
Liz Truss intenţionează să îngheţe facturile la energie timp de 18 luni în Marea Britanie
Liz Truss, care preia marţi portofoliul de premier al Marii Britanii, intenţionează să îngheţe facturile la energie timp de 18 luni şi va permite ca firmele care furnizează gaze şi electricitate să poată obţine împrumuturi de la Guvern pentru subvenţionarea acestor facturi, relatează BBC, citat de EFE.
Preţul maxim al energiei pe care companiile din sector îl vor putea percepe gospodăriilor din Marea Britanie începând din 1 octombrie a fost stabilit la 3.549 lire (4.202 euro) pe an, ceea ce reprezintă o creştere de 80%, după cum a anunţat pe 26 august autoritatea britanică de reglementare Ofgem.
Dată fiind gravitatea situaţiei, Truss intenţionează să anunţe joi noul său plan pentru a ajuta familiile britanice, conform BBC.
Potrivit planului lui Truss, Guvernul va garanta împrumuturile companiilor de energie care le vor utiliza pentru a îngheţa sau măcar a reduce facturile iarna care vine şi următoarea.
Detaliile legate de modul în care vor fi ajutate companiile mici pentru a face faţă scumpirilor energiei sunt în curs de revizuire, mai scrie BBC.
"Este liniştitor faptul că Executivul ia în considerare în mod serios sprijinul pe care îl poate oferi companiilor în aceste timpuri atât de dificile", a declarat pentru mass-media Alex Veitch, reprezentantul Camerelor de Comerţ britanice.
"Dar rămâne de văzut dacă aceste planuri vor merge suficient de departe pentru a oferi ajutorul de care multe companii au nevoie cu disperare", a adăugat el.
Conform Băncii Angliei, inflaţia interanuală poate ajunge la finele anului la 13% şi ţara poate intra în recesiune înainte de a se încheia 2022, o situaţie care poate să dureze şi în 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.