Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, luni, la Parlament, că i-a cerut ministrului Finanţelor o simulare despre ce înseamnă acciza la carburant şi cât este componentă din preţ.
„Am cerut ministrului de Finanţe o simulare despre ce înseamnă acciza la carburant şi cât este componentă din preţ. A ajuns la 7 lei la motorină, mi se pare un preţ deja ca efect la scumpirea energiei. Cred că o intervenţie, pe o perioadă limitată, a înjumătăţirii accizei, ar avea şi un efect benefic asupra inflaţiei”, a declarat Ciolacu la Parlament.
Întrebat ce efect ar avea o astfel de mâsură, Ciolacu a arătat că, ”din calcule, preţul ar scădea cu 1,2 lei/litru”.
Ciolacu a precizat că ”perioada pe care s-ar putea aplica măsura ar fi una limitată, în funcţie de cât suportă bugetul de stat”. Preşedintele PSD a spus că va merge în Coaliţie cu propunerea.
Referitor la măsurile din energie, întrebat dacă este este de acord ca furnizorii să nu mai aibă un profit mai mare de 5%, preşedintele PSD a spus că nu este de acord. ”Părerea mea este că trebuie să plecăm de la producători şi să vedem de ce au crescut atât de mult preţurile”, a afirmat el.
Măsuri guvernamentale pentru gestionarea efectelor creșterii prețurilor la energie și gaze naturale
”Cred că este evident pentru toată lumea că s-a făcut o liberalizare a preţurilor haotică, neluând în calcul o eventuală criză energetică şi consider că prioritatea unu a coaliţiei şi a guvernului este de a ajunge cu anumite măsuri de impozitare şi supraimpozitare a veniturilor excepţionale, aşa cum se întâmplă la gaze, să fie introduse şi la energie electrică”, a spus Ciolacu, precizând că este vorba de tot lanţul, nu doar producători.
”Nu poţi să ajungi de la un preţ de 115 lei, în primul pas, la 700 şi apoi să ajungi la 2.000 de lei”, a mai afirmat el, arătând că e inacceptabil şi că se bucură că s-a făcut o analiză pe tot lanţul.
Marcel Ciolacu a spus că PSD a venit şi cu măsura voucherelor, încă din luna ianuarie. ”Se calculează şi vom veni cu toate aceste detalii”, a spus el. Preşedintele PSD a precizat că cel mai important este ca preţul la energie să fie ”predictibil”.
”Nu a cerut nimeni piaţă reglementată sau nereglementată, trebuie să stopăm, în acest moment, această escaladare a preţurilor, nesustenabilă economic. Este evident că cineva a beneficiat de aceste scumpiri şi nu putem îngropa o ţară întreagă, şi aici nu vorbim doar de consumatorii casnici. Este evident că statul, în astfel de cazuri, trebuie să intervină cu reguli foarte clare, cu amenzi foarte clare, astfel încât aceste lucruri să nu se mai întâmple”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.