Publicitate
Premierul a subliniat necesitatea integrării politicilor energetice și de mediu, subliniind că aceste domenii sunt inseparabile și trebuie abordate la nivel global. Ciolacu a evidențiat că sistemele energetice naționale sunt interdependente și că provocările climatice și energetice necesită soluții comune, dezvoltate în colaborare cu partenerii internaționali, inclusiv europeni și americani.
Prioritățile anunțate
Premierul a menționat că este urgentă modernizarea capacităților de producție de energie și a liniilor de transmisie, pentru a stabiliza sistemul energetic și a permite circulația liberă a energiei într-o piață unică și funcțională.
O altă prioritate este diversificarea surselor de energie și mijloacelor de producție este esențială, mai ales în contextul războiului din Ucraina și al necesității de a susține țările din regiune, precum Republica Moldova și Ucraina.
Marcel Ciolacu a mai vorbit și despre necesitatea îmbunătățirii capacităților de interconectare cu țările din jur, cum ar fi Coridorul Trans Balcanic și coridorul vertical, dezvoltate împreună cu partenerii din Bulgaria, Turcia și Grecia, sunt vitale pentru securitatea energetică regională.
Oficialul a vorbit și despre importanța gazelor din Marea neagră respectiv despre proiectul Neptun Deep care ”va dubla capacitatea de producție de gaze a României, transformând-o în cel mai mare producător din Uniunea Europeană începând cu 2027”.
Ciolacu a abordat și investițiile în surse regenerabile și dublarea capacității nucleare a României care sunt menite să modernizeze sectorul energetic și să-l facă mai rezistent la șocurile regionale sau globale.
O altă investiție pomenită de primul ministru este noul sistem de transport de curent continuu de înaltă tensiune care va duce energie din Azerbaidjan, Georgia și România către Ungaria și restul Europei, asigurând astfel o sursă stabilă și diversificată de energie.
Șeful Guvernului României a mai arătat că aceste inițiative subliniază angajamentul României de a deveni un lider regional în sectorul energetic, prin investiții strategice și parteneriate internaționale solide. Reuniunea de astăzi a reafirmat importanța colaborării transatlantice și a evidențiat rolul esențial al României în asigurarea securității energetice în Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.