Măsurile fiscale pentru echilibrarea bugetului trebuie adoptate luna care vine, pentru a evita riscul de suspendare a fondurilor europene - afirmă ministrul finanţelor, Marcel Boloş. Să nu le aplicăm sau să le aplicăm prea târziu ne-ar conduce la un deficit bugetar în jur de 7% din Produsul Intern Brut. Este un moment de răscruce pentru România - mai spune ministrul. Birocraţia trebuie redusă. pentru că nu pot să ceri impozite şi taxe de la omul amărât şi, în partea cealaltă, pe cheltuieli publice să ai ţopăială şi dezmăţ.
Marcel Boloş a făcut declarații extrem de îngrijorătoare acesta afirmând că: ”Orice zi de amânare nu face bine pentru sănătatea financiară a României. E un moment de răscruce în care trebuie să mergem mai mult pe chibzuinţă şi foarte, foarte mult pe investiţii. Se aşteaptă ca aceste măsuri să aibă un impact cumulat de 2% din PIB. Asta înseamnă 32 de miliarde de lei să fie fie aduşi pe calea veniturilor fiscale, fie pe calea reducerilor de cheltuieli. Nu mai merge să avem 16.000 de şefi pe banii publici. Nu este stat în lumea asta cu atâţia şefi pe banii oamenilor”.
Printre măsurile pe care minstrul de Finanțe le vede necesare se numără combaterea evaziunii fiscale prin amenzi de cel puţin 10 ori mai mari, pedepse dublate pentru evaziunea fiscală şi prinderea corporaţiilor multinaţionale în planul de măsuri fiscale.
Ministrul a mai afirmat că: ”Nu este corect să aibă cifre de afaceri de ordinul miliardelor de lei cei care exploatează bogăţiile solului, profituri uriaşe şi redevenţele la bugetul de stat să fie infime, unele chiar batjocoritoare. Vor fi reaşezate, fiind redevenţe care vor creşte şi de 1.000 de ori. E un lucru de bun-simţ. Sunt redevenţe rezultate din exploatarea resurselor minerale şi a hidrocarburilor, ca să nu spun de ceea ce înseamnă terenul statului român, de pe 300.000 de hectare să încasezi la bugetul de stat 2,5 milioane de lei este penibilo-absurd”.
Boloș a conchis spunând că: ”Prin aplicarea acestor măsuri vom avea în mod sigur o temperare a deficitului bugetar şi, chiar dacă vom ieşi cam şifonaţi la sfârşitul acestui an, anul viitor va arăta cu mult mai bine decât ceea ce avem în prezent”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.