Publicitate
Tânărul, în vârstă de 24 de ani, a început să spele bani pentru un grup de crimă organizată la scurt timp după ce a obținut cetățenia UE prin intermediul controversatului program de "vize de aur" din Malta, arată documentele.
Semen Kuksov a fost încarcerat în februarie pentru cinci ani și șapte luni după ce a pledat vinovat de spălare a "peste 12 milioane de lire sterline (15 milioane de dolari americani) bani obținuți ilicit", a precizat Parchetul Coroanei din Marea Britanie într-o declarație în care a anunțat sentința.
Atât el, cât și tatăl său, Vladimir Anatolievici Kuksov, apar pe o listă de persoane cărora Malta, o țară din Uniunea Europeană, le-a acordat cetățenia în 2022. Kuksov senior nu are nicio legătură cu dosarul penal al fiului său.
Conform legislației malteze, pașapoartele pot fi revocate dacă un solicitant este condamnat, în termen de șapte ani de la obținerea cetățeniei, la o pedeapsă cu închisoarea de un an sau mai mult.
Agenția Comunitară Malteză, care supraveghează programul de cetățenie, analizează cazul lui Semen Kuksov, a declarat directorul general Joseph Mizzi care a mai spus că instituția sa "ia în considerare în mod serios să ceară ministruui să inițieze procesul de retragere a cetățeniei".
Se pare că soții Kuksov au primit cetățenia malteză cu doar câteva săptămâni înainte ca rușii să fie excluși de la vânzarea de pașapoarte către investitorii bogați, în urma invaziei Kremlinului în Ucraina din 2022.
În iulie 2022, la aproximativ șase luni după ce a primit cetățenia malteză, fiul lui Vladimir și un complice au început activitatea infracțională de spălare de bani.
În ceea ce privește cazul împotriva lui Semen, avocații lui Vladimir Kuksov au declarat că acesta nu are "niciun comentariu de făcut, dar menționează că el și fiul său adult trăiesc vieți separate de câțiva ani".
Semen Kuksov
Vladimir Kuksov a prezidat AKROS, una dintre cele mai importante companii din industria rusească de servicii petroliere și partener al mai multor companii sancționate, printre care Lukoil și Gazprom. El rămâne acționar majoritar prin intermediul Visnoy Limited, o companie cipriotă. Nici Kuksov și nici AKROS nu au fost sancționate.
Programul "bani contra pașapoarte" din Malta, lansat în 2014, s-a dovedit a fi un succes instantaneu pentru ruși. În primul său an de funcționare, 54% dintre cereri au fost depuse de ruși însă acum Malta reeaxaminază acest program după declanșarea invaziei.
Criticii susțin că așa-numitele programe de "vize de aur" au permis accesul ușor în UE pentru "figuri proeminente ale crimei organizate, evazioniști fiscali" și alte persoane indezirabile.
Comisia Europeană a afirmat într-un raport din 2019 că vizele de aur "au generat îngrijorări cu privire la anumite riscuri inerente, în special în ceea ce privește securitatea, spălarea de bani, evaziunea fiscală și corupția".
În martie 2023, Comisia Europeană a intentat o acțiune în justiție împotriva guvernului maltez, argumentând că acordarea cetățeniei pentru o "plată prestabilită" încalcă legislația UE.
Într-o declarație din 2022, Malta a spus că programul de acordare a cetățeniei este legal și că solicitanții sunt supuși unor "procese solide de verificare".
Guvernul a spus că procesul asigură că "numai persoanele demne ar dobândi cetățenia malteză și, în consecință, cetățenia europeană".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.