Mai mult de jumătate dintre cei care lucrează în timpul liber invocă drept principal argument volumul mare de muncă, în timp ce 27% spun că fac acest lucru ca urmare a presiunii angajatorilor, care văd în orele muncite suplimentar o dovadă de implicare în activitatea companiei. De asemenea, 10% preferă să lucreze în timpul liber pentru că vor să facă diferenţa între performanţele lor şi ale celorlalţi colegi şi doar 9% afirmă că muncesc în plus din pasiune pentru ceea ce fac.
Totodată, bariera dintre programul de lucru şi timpul personal s-a redus tot mai mult în ultimii ani şi pe fondul evoluţiei tehnologice. Astfel, circa 40% dintre cei care lucrează şi în afara orelor de program spun că ajung să facă acest lucru tocmai pentru că au acces atât de facil la internet inclusiv pe dispozitivele mobile, obişnuind să îşi verifice frecvent e-mailul de serviciu şi să răspundă la mesaje.
"O tendinţă tot mai puternică este ca muncă suplimentară să se transfere în afara biroului. Accesul la tehnologie a schimbat relaţiile de serviciu aşa cum le ştiam, cultura devenind tot mai puternică. Cei mai mulţi dintre noi îşi încep ziua prin a-şi verifica telefonul şi mailul de serviciu, aproape fiecare îşi verifică cel puţin încă o dată mesajele după ce ajunge acasă, iar unii continuă să rezolve diferite sarcini chiar dacă programul s-a terminat. Tehnologia pune o presiune suplimentară pe angajaţi. Acest lucru a făcut ca în Franţa, de pildă, încă de anul trecut să se reglementeze dreptul salariaţilor de a se de la tehnologie când sunt în timpul liber, pentru a se evita riscul de suprasolicitare psihică sau chiar de burnout", a declarat Călin Fusu, CEO al companiei de recrutare BestJobs, realizatorul sondajului.
Angajaţii middle management sunt cel mai afectaţi. 80% dintre ei spun că obişnuiesc să petreacă la birou sau acasă cel puţin o jumătate de oră în plus pe zi pentru a finaliza sarcinile, în timp ce alţi 15% spun că muncesc mai mult de o oră peste programul de lucru normal. Alţi 3% obişnuiesc să petreacă în plus chiar şi două ore pe zi muncind de la birou sau de acasă.
IT-stii, inginerii, angajaţii din domeniul financiar, dar şi cei cu profesii liberale, precum arhitecţii, consultanţii, designerii ori avocatii, afirmă, în proporţie de 85%, că muncesc mai mult de opt ore pe zi. Cu toate acestea, doar 22% dintre cei care muncesc suplimentar susţin că sunt plătiţi pentru orele în plus efectuate.
Sondajul a fost desfăşurat în perioada 15 august - 30 septembrie 2018, pe un eşantion de 1.230 de respondenţi din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, din care 68% sunt fără funcţii de conducere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.