Legea elimină discriminarea existentă în legea anterioară între categoriile de persoane care, după data de 6 martie 1945, pe motive politice au suferit ani de detenție sau internare forțată de către regimul comunist.
Cine sunt beneficiarii
Legea prevede lista celor care beneficiază de majorare și este vorba despre cei care:
- au executat o pedeapse privative de libertate în baza unei hotărâri judecătorești rămase definitive sau au fost lipsiți de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracțiuni politice;
- au fost privați de libertate în locuri de deținere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune;
Pensii. Sistem electronic de informare pentru beneficiari
- au fost internați în spitale de psihiatrie;
- au avut stabilit domiciliu obligatoriu;
- au fost strămutați într-o altă localitate;
- au participat în acțiuni de împotrivire cu arma în mană și de răsturnare prin forță a regimului comunist, pană la dată de 31 decembrie 1964.
Legea prevede și faptul că de aceleași drepturi beneficiază și persoanele care:
- au fost deportate în străinătate după 23 august 1944;
- au fost luați prizonieri de către partea sovietică după data de 23 august 1944 ori înainte de această dată și au fost ținuți în captivitate după încheierea armisțiliului.
Astfel, pentru aceste persoane, indemnizația lunară se majorează de la 200 de lei la 350 de lei.
Urmașii, soțul respectiv soția, ai acestor persoane vor primi în continuare indemnizație de 700 lei lunar, dacă nu sau recăsătorit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.