Primul proiect aduce o serie de modificări la OUG nr. 130/2021 și la Legea salarizării bugetare (Legea nr. 153/2017) în mod direct.
Este vorba, în primul rând, de o nouă majorare pentru personalul bugetar care ar urma să se aplice din luna iulie: salariile brute ale personalului plătit din fonduri publice se va majora cu un sfert din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea 153 pentru anul 2022 și salariul pe decembrie 2021.
Similar, o majorare se va vedea și pentru personalul nou-încadrat (în perioada ianuarie - iunie 2022) se va vedea o majorare cu un sfert din diferența dintre salariul pe iunie și cel stabilit în Legea 153 pentru 2022.
De asemenea, se vor încadra pentru o majorare salarială de 15% pentru complexitatea muncii și funcționarii publici din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului și Ministerului Sportului.
Parlamentarii au mai completat un text de lege ce ține de salarizarea personalului didactic pentru a include la majorarea cu 10% a salariului de bază și profesorul/antrenorul grupei de performanţă din cadrul cluburilor sportive şcolare sau cluburilor sportive universitare.
Apoi, în ceea ce privește al doilea proiect adoptat azi, se introduce o prevedere distinctă pentru drepturile salariale pentru activitatea prestată în proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile.
Citește și România are 458.000 de şomeri în evidenţele oficiale. Cifre de la INS
„Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect”, prevede noul text de lege care va fi introdus în Legea 153.
Apoi, vor crește cu până la 25% și salariile unora dintre angajații aparatului propriu al Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Ministerului Sănătății, scrie Avocatnet.
Același proiect mai aduce unele completări la anexele Legii salarizării pentru a include anumite categorii de angajați sau personal contractual într-un capitol sau altul și care acum nu sunt enumerați. Sunt vizați, totodată, angajați ai Ministerului Culturii și ai Ministerului Transporturilor, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Administrației Prezidențiale ș.a.m.d.
Totodată, proiectul mai stabilește că, începând cu luna următoare celei în care legea va intra în vigoare, salariile de bază ale personalului din serviciile Parlamentului se stabilesc la nivelul maxim de salarizare aflat în plată în cadrul Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz, corespunzător fiecărei funcţii şi gradaţii de vechime în muncă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.