„Problema pleacă de la faptul că România a preluat toată partea de împrumut din PNRR. Când ai preluat integral, trebuie să prezinți anumite garanții. Aici e foarte clar. Nu apare din partea UE niciun fel de semnal că ar fi cerut sau impus măsuri de garantare, ele au venit din partea Guvernului român, din partea Ministerului de resort care a întocmit acest PNRR. Aceste măsuri sunt garantate prin faptul că nu vor crește, adică nu vor fi cheltuieli suplimentare mai mari decât va fi posibilitatea de indexare”, a explicat economistul pentru pentru postul de televiziune B1.
Dacă vor crește pensiile în PNRR, vor crește atât cât am putut să văd că scrie: „creșterea pensiilor e posibilă în măsura în care există o creștere economică sustenabilă”. Sustenabil, în concepția UE, înseamnă că ai creștere care nu se bazează pe dezechilibru macroeconomic, adică pe deficite enorme, că reușești să faci o creștere prin rezultate economice mai bune. Nu e cazul României acum”, a subliniat Mircea Coșea.
În opinia lui, singura posibilitate de creștere a pensiilor este indexarea. Comisia Europeană ne va lăsa să majorăm pensiilor, doar ”vom avea o creștere economică sustenabilă, adică dacă vom reuși să avem o creștere care să nu fie afectată de inflație. Dacă va crește PIB-ul prin inflație sigur că nu e corect. Dar dacă vom avea în perioada următoare o creștere eocnomică, UE sigur nu se va opune, putem să mărim pensiile”, a adăugat economistul.
Citește și Mircea Coșea: Intrăm într-o criză care ne va afecta pe toți la SUPRAVIEȚUIRE
Comentând afirmația lui Florin Cîțu, potrivit căreia România înregistrează o importantă creștere economică, Mircea Coșea a precizat că „Dl Cîțu spune niște lucruri care trebuie analizate mai cu atenție. Creșterea economică e, de fapt, o recuperare. Cîțu pretinde că avem la PIB pe cap de locuitor la nivelul Ungariei. De fapt, diferențele sunt foarte mari. Tot ce spune dl Cîțu trebuie luat în contextul unei campanii, aș spune, electorală în cadrul partidului sau în contextul negocierilor”, a mai afirmat Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.