Ludovic Orban a anunțat, miercuri seară, că o echipă de lucru va lucra la o nouă Lege a pensiilor. „Anul viitor, e inclus în programul de guvernare, vom crea echipe largi de lucru în care vom include specialişti, vom include reprezentanţi din partea organizaţiilor pensionarilor, evident, oameni care au expertiză în domeniu, pentru a face o analiză extrem de serioasă asupra sistemului de pensii din România, pentru a sesiza disfuncţionalităţile, inechităţile. Vom lucra pentru a scoate o lege mai bună a pensiilor”, a spus premierul României.
Dar, potrivit informațiilor Antena 3, liberalii mai au și alte planuri. Astfel, surse din interiorul partidului au dat de înțeles că Guvernul ar vrea să majoreze punctul de pensie mai devreme, dar cu o sumă mai mică decât cea anunțată de PSD. Concret, ar fi vorba de o majorare cuprinsă între 100 și 150 de lei, dar care ar urma să intre în vigoare la începutul anului viitor, adică mai devreme. Aceleași surse au subliniat că o astfel de majorare va avea, în 2020, un impact bugetar mai mic.
În acest context, merită precizat că tot miercuri, șeful Cancelarului prim-ministrului, Ionel Dancă, a afirmat la un post de televiziune că actuala Lege a pensiilor, care prevede şi majorarea cu 40% a punctului de pensie începând cu data de 1 septembrie 2020, nu va fi modificată. "Deci, da, răspunsul este categoric, aplicăm Legea pensiilor în formula actuală, care prevede majorarea punctului de pensie cu 40% din septembrie. Întotdeauna am susţinut creşterea puterii de cumpărare, a veniturilor pentru toţi românii, fie că sunt în sistemul public, în sistemul de economie privată sau la pensie. Asta e o promisiune pe care am hotărât să o respectăm", a asigurat Dancă.
Citește și Ce ar putea să se întâmple cu majorările pensiilor în 2020
Contactat de Antena 3, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a apreciat că românii vor ieși în pierdere, dacă PNL își va duce la bun sfârșit acest scenariu, care nu este altceva decât ”un măr otrăvit ambalat foarte frumos”.
”O să fiu extrem de clar. Este un măr otrăvit ambalat extrem de frumos. Pentru că pe primul an pensionarii vor pierde, dar, mai important, și mai mulți vor pierde în al doilea an. Adică în 2021. Păi, dacă de la 1265 la 1775 diferenta este de 510 lei. Care se acordă pe patru luni. Asta înseamnă 2040 de lei. Ei or să dea 100 sau 150 de lei. Să mergem pe varianta cea mai bună, deci 150 de lei. Dar, mai grav, vor continua pe 2021 să mai dea, să spunem, încă 100 de lei. Ca să fie bine, să nu fie rău. Și vedem că în acest fel, exact ce am spus noi în campanie că nu vor respecta, și acele rețineri ale lor (...) oamenii pierd și mai mult în 2021”, a spus Marius Budăi.
”Mărul otrăvit este că vă dăm mai puțin, dar voi n-o să vă prindeți pentru că vă prostim noi, liberalii, cum vrem noi”, a spus Budăi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.