Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, în legătură cu propunerea de majorare a pensiilor anunţată de ministrul Muncii, că el şi premierul Nicolae Ciucă văd necesitatea de a fi pensiile majorate, însă nu au înaintat niciun procent în acest sens, în timp ce prim-ministrul a menţionat că este vorba despre o decizie responsabilă şi nu trebuie lansate cifre care nu se susţin pe date din buget.
Să vedem bugetul
"Important e că atât eu, cât şi domnul prim-ministru vedem această necesitate de a fi pensiile majorate. Mai mult, cred că ar trebui, domnule prim-ministru, primul an de mult timp, să începem discuţia şi să intrăm cu legea bugetului în Parlament din luna noiembrie, odată cu a doua rectificare, astfel încât să fie un semnal clar de stabilitate şi predictibilitate şi vom veni, sunt ferm convins, cu toate aceste lucruri", a afirmat Ciolacu într-o declaraţie de presă susţinută împreună cu premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, în legătură cu majorarea pensiilor.
Premierul Nicolae Ciucă a spus că proiectul bugetului pe 2023 urmează să fie înaintat în noiembrie spre aprobare Parlamentului.
"Am discutat acest subiect împreună cu domnul preşedinte Ciolacu şi am discutat în Guvern posibilitatea să avem date concrete despre proiecţia bugetului pentru anul 2023, am discutat cu ministrul de Finanţe şi în luna octombrie vom avea în prima analiză proiectul de buget pentru anul 2023, urmând ca în luna noiembrie el să fie înaintat Parlamentului pentru aprobare. Dacă anul trecut am aprobat bugetul în decembrie, ne dorim (...) să ne asumăm angajamentul ca în noiembrie să avem proiectul aprobat", a adăugat Ciucă.
Cine va lua o decizie
Întrebat în legătură cu procentul cu care vor fi majorare pensiile, Ciolacu a spus: "Nici eu, nici domnul prim-ministru nu am înaintat niciun procent. (...) Ştiu exact cine. Asta nu înseamnă că nici eu, nici domnul prim-ministru nu cunoaştem foarte bine cine a înaintat. Decizia, totuşi, o să fie atât la domnul prim-ministru, cât şi la mine, cât şi la domnul Kelemen Hunor, copreşedinţii acestei coaliţii".
"Discutăm de o decizie responsabilă şi nu vrem să lansăm în spaţiul public cifre care nu se susţin pe date de buget", a completat Nicolae Ciucă.
El a arătat că a discutat şi în PNL ipoteze cu care să vină în coaliţie în privinţa majorării pensiilor. "Am discutat la nivelul Partidului Naţional Liberal ipoteze cu care să venim în coaliţie să le discutăm, să le analizăm şi desigur vom cădea la un acord comun, astfel încât să venim şi să prezentăm cetăţenilor români datele concrete pe care vom lua decizii", a subliniat premierul.
Ce a spus Budăi
În 31 august, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat un pachet de măsuri sociale pe care PSD le va propune spre aprobare în coaliţia de guvernare. Budăi a afirmat că pensia minimă ar putea creşte de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, de la 1 ianuarie anul viitor. Ministrul Muncii a susţinut că de această măsură vor beneficia 1,3 milioane de pensionari. De asemenea, PSD va propune majorarea punctului de pensie de 1.586 de lei la valoarea de 1.745 de lei, a mai spus Budăi.
Efortul bugetar la bugetul de asigurări sociale este estimat la 11 miliarde de lei.
Citește și Vouchere de 250 de lei. Marius Budăi, anunț tranșant: Aceste persoane nu vor primi tichetele
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.