Întrebat dacă Guvernul ar putea majora pensiile anul acesta, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, Jan Kees Martijn, a declarat:
"Guvernul are de făcut o alegere dificilă pentru fiecare dintre aceste cheltuieli pentru că nivelul deficitului este prea mare şi trebuie redus. Asta nu înseamnă că Guvernul nu are loc. Este ceva loc pentru persoanele care au cea mai mare nevoie, dar Guvernul trebuie să fie foarte atent şi să țintească foarte atent anumite grupuri.
Este o alegere şi trebuie să vadă întreaga gamă de oameni care sunt impactări de inflația mare şi să țintească cheltuielile cu atenție către grupurile care au cea mai mare nevoie", spune şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, Jan Kees Martijn într-un interviu acordat pentru Antena 3.
Citeşte şi: Majorarea pensiilor în septembrie? Ministerul Muncii face simulări
Următoarea rectificare bugetară va urma să fie făcută de Guvern în toamnă, în luna septembrie iar în funcție de ce deficit se va înregistra, ar urma și ca pensiile să fie majorate.
Ministerul Muncii efectuează simulări pe mai multe variante de majorare a pensiilor pentru anul în curs, în contextul în care inflația accelerată afectează puterea de cumpărare a populației, inclusiv a pensionarilor, dar crește în același timp încasările statului din taxe și impozite.
Variantele luate în calcul sunt creșterea punctului de pensie cu 5%, 8% sau 10%, au declarat pentru Profit.ro surse din Ministerul Muncii.
Klaus Iohannis a vorbit despre pensiile românilor
"Este imoral şi incorect ca preţul unor crize să fie plătit numai de către pensionari", a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.
"În condiţiile în care avem inflaţie, avem preţuri în creştere la energie, la alimente, la combustibil, peste tot, este evident că şi pensiile trebuie să crească pentru a da şansa pensionarilor să-şi permită cel puţin un minim necesar. Aşa cum cresc salariile atunci când avem inflaţie şi preţuri în creştere, aşa trebuie să crească şi pensiile. Am mai spus-o de câteva ori şi nu ştiu dacă lumea a înţeles foarte bine ce am vrut să spun: este imoral şi incorect ca preţul unor crize să fie plătit numai de către pensionari.
Pensionarii nu au nicio posibilitate să intervină cum are cineva care este în deplinătatea forţelor, dacă nu îi ajung banii îşi caută alt job, poate mai lucrează peste program şi aşa mai departe. Pensionarii depind de ceea ce primesc şi mi se pare rezonabil ca nivelul acestor pensii să fie adaptat situaţiei. Şi atunci este clar că Guvernul trebuie să vină şi va veni cu un plan serios care abordează frontal această chestiune", a afirmat, marţi, într-o declaraţie de presă, preşedintele Klaus Iohannis.
Carduri sociale. Premierul a anunțat când vor fi încărcate cu cei 250 lei
Premierul României, Nicolae Ciucă, a venit cu noi precizări legate de acest ajutor acordat persoanelor cu venituri mici.
Așa cum am promis, punem în aplicare măsurile de protejare a cetățenilor români și economiei, cuprinse în programul guvernamental ”Sprijin pentru România”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Guvernului.
Primele carduri către români pe care vor fi încărcate voucherele sociale în valoare de 250 lei au fost distribuite, începând de ieri, de Poșta Română. Încărcarea voucherelor pe carduri se va face după ce se încheie procesul de distribuire, începând cu data de 20 iunie 2022, precizează aceeași sursă.
Le mulțumesc ministerelor și companiilor naționale și private, care s-au mobilizat exemplar și s-au sincronizat, astfel încât distribuirea cardurilor să înceapă mai devreme decât termenul estimat inițial.
Aproximativ 3 milioane de persoane - pensionari, persoane cu dizabilități, familii cu venituri mici și persoane fără adăpost - vor beneficia de aceste vouchere o dată la două luni, bani pe care îi vor putea folosi pentru cumpărarea de produse alimentare. Valoarea totală a ajutoarelor se ridică la 3,1 miliarde lei și vor fi acordate în patru tranşe, până la finalul anului.
Mă bucur să vă anunț că angajații Compania Naţională Poşta Română au început astăzi să distribuie cardurile pe care vor fi încărcate voucherele sociale în valoare de 250 lei, destinate persoanelor aflate în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, scrie, la rândul său, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
El menționează, de asemenea, că distribuirea a început mai devreme decât preconizasem inițial și sper ca această proactivitate să ajungă să definească întreg programul. Inițiativa este una istorică, fiind o premieră prin numărul de beneficiari și complexitatea logistică, ce nu s-ar fi putut realiza decât printr-o mobilizare exemplară a emitenților de carduri și a instituțiilor publice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.