Deputatul Adrian-Felician Cozma i-a adresat ministrului Muncii, Marius Budăi, o interpelare în Parlament cu privire la alocaţiile de stat pentru copii.
Iată textul întrebării adresată, în Camera Deputaţilor, ministrului Budăi:
"Rezultatele provizorii ale Recensământului populației și locuințelor (runda 2021) confirmă declinul demografic deosebit de grav pe care îl traversează țara noastră, marcat de o migrație continuă și masivă a tinerilor în afara frontierelor țării, de o îmbătrânirea accelerată a populației și de o scădere accentuată a natalității. De asemenea, o serie de informații publice, colectate de autorități ale statului român, relevă condițiile economice foarte grele în care trăiesc sute de mii de familii și sute de mii de copii, pentru foarte mulți alocația de stat fiind un suport financiar esențial pentru asigurarea hranei. Din păcate, în ciuda creșterii substanțiale a prețurilor de consum, cuantumul alocației de stat nu a fost majorat în ultimii cinci ani, acesta fiind doar indexat (cu rata inflației, nu din anul anterior, ci cu doi ani în urmă).
Date fiind aspectele semnalate mai sus, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:
- În condițiile în care în Polonia, un stat membru comparabil ca dezvoltare cu România, alocațiile de stat pentru copii se majorează până la un cuantum de aproximativ 200 de euro, ca pârghie pentru stimularea natalității și creșterea standardului de viață al copiilor, vă rog să precizați dacă aveți în vedere să susțineți în perioada imediat următoare o majorare a cuantumului alocațiilor de stat pentru copii în România, cel puțin până la nivelul de 100 de euro?
- În condițiile în care mecanismul anual de indexare a alocațiilor se realizează cu rata inflației din urmă cu 2 ani, vă rog să precizați dacă veți susține modificarea acestuia, astfel încât indexarea să se realizeze cu inflația din anul precedent, cunoscută în anul curent chiar din luna ianuarie?
- Vă rog să precizați dacă la nivelul ministerului se analizează și alte modalități de stopare a declinului demografic și stimulare a muncii, una dintre acestea fiind reducerea impozitului angajaților care fac dovada întreținerii a minimum doi copii?"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.