Inițiatorii susțin că lipsa cărții sau buletinului de identitate face ca acești cetățeni români să nu beneficieze de toate drepturile care decurg din această calitate ca în cazul celor care locuiesc în țară și au acte de identitate valabile. Astfel ar fi încălcate prevederile constituționale care prevăd egalitatea în drepturi a tuturor cetățenilor.
În momentul de față, legislația română prevede că actul de identitate este reprezentat de cartea sau buletinul de identitate, însă acestea trebuie predate autorităților atunci când un cetățean primește pașaportul CRDS. Asta în pofida faptului că aceeași legislație sancționează cu amendă lipsa unui act de identitate valabil pentru românii de peste 14 ani.
Citește și: Un mare aeroport din Europa renunţă la actele de identitate. Cum vom călători
”Prin adoptarea prezentei propuneri legislative, posesorii de CRDS își vor putea restabili o interacțiune corectă cu autoritățile statului român și vor putea reintra în rațiunea constituțională care le garantează egalitate în drepturi tuturor cetățenilor români, oriunde s-ar afla aceștia”, se arată în expunerea de motive a legii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.