Uniunea Europeană a importat, în 2022, din afara blocului comunitar produse de înaltă tehnologie în valoare de 482 miliarde de euro, un avans de 22% comparativ cu 2021, mai mult de jumătate din importuri provenind din China şi Statele Unite, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Exporturile către ţările din afara UE au ajuns anul trecut la 446 miliarde de euro.
În 2022, mai mult de jumătate din importurile UE de produse de înaltă tehnologie din afara blocului comunitar au venit din China (38%; 183 miliarde de euro) şi Statele Unite (19%; 91 miliarde de euro), alţi parteneri de top fiind Elveţia (6%; 30 miliarde de euro), Taiwan (5%; 23 miliarde de euro), Marea Britanie şi Vietnam (fiecare cu 4%; 20 miliarde de euro, şi, respectiv, 18 miliarde de euro).
Cea mai importantă categorie de produse de înaltă tehnologie importate din afara blocului comunitar au fost echipamente electronice şi de telecomunicaţii (202 miliarde de euro).
Pentru trei dintre principalii şase parteneri de import de produse de înaltă tehnologie, cea mai importantă categorie a fost reprezentată de echipamente electronice şi de telecomunicaţii: Vietnam (74% din aceste importuri au venit din Vietnam; 13 miliarde de euro), Taiwan (69%; 16 miliarde de euro) şi China (55%; 101 miliarde de euro).
Pentru Elveţia, cea mai importantă categorie a fost domeniul farmaciei (68% din aceste importuri au venit din Elveţia; 20 miliarde de euro). Pentru Statele Unite (35%; 32 miliarde de euro) şi Marea Britanie (28%; şase miliarde de euro) a fost sectorul aerospaţial.
În cazul exporturilor de produse de înaltă tehnologie către ţările din afara UE, principalii parteneri comerciali în 2022 au fost SUA (26%; 118 miliarde de euro), China (12%; 53 miliarde de euro), Marea Britanie (9%; 42 miliarde de euro), Elveţia (6%; 28 miliarde de euro), Japonia (4%; 19 miliarde de euro) şi Turcia (3%; 12 miliarde de euro).
Cea mai importantă categorie de produse de înaltă tehnologie exportate către ţările din afara UE a fost în domeniul farmaciei (145 miliarde de euro).
Pentru trei dintre principalii şase parteneri de export de produse de înaltă tehnologie, cea mai importantă categorie importată a fost din domeniul farmaciei: Japonia (56%; 11 miliarde de euro), Elveţia (50%; 14 miliarde de euro) şi Statele Unite (49%; 57 miliarde de euro).
Principala categorie de produse exportată în China (38%; 20 miliarde de euro) şi Marea Britanie (24%; 10 miliarde de euro) a fost reprezentată de echipamente electronice şi de telecomunicaţii. Pentru Turcia, a fost din sectorul aerospaţial (38%; cinci miliarde de euro).
Pentru şapte categorii, Statele Unite au fost cea mai mare destinaţie pentru exporturile UE. Alţi principali parteneri comerciali au fost China (echipamente electronice şi de telecomunicaţii) şi (Marea Britanie (computere şi echipamente de birou).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.