Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români prezenţi pe teritoriul Federaţiei Ruse să manifeste atenţie sporită, să evite locurile în care sunt prezente adunări publice sau aglomerări mari de persoane şi să nu se angajeze în desfăşurarea unor eventuale acţiuni de protest sau alte manifestaţii care pot genera violenţe stradale.
De asemenea, ministerul român reiterează recomandarea adresată şi anterior cetăţenilor români care se află pe teritoriul Federaţiei Ruse să îşi înregistreze neîntârziat prezenţa prin intermediul platformei www.econsulat.ro, disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât şi de pe telefonul mobil.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Moscova: +7 499 143 0427; +7 499 143 0350, al Consulatului General al României la Sankt Petersburg: +7812 3126141 şi al Consulatului General al României la Rostov pe Don: +7 (863) 283 10 15, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Moscova: +7 916 017 9882, precum şi telefoanele de urgenţă ale oficiilor consulare la Sankt Petersburg: +7 965 777 43 38 şi Rostov pe Don: +7 (909) 437 72 22.
MAE subliniază importanţa informării permanente din surse sigure şi oficiale şi luarea tuturor măsurilor posibile pentru asigurarea siguranţei personale şi solicită cetăţenilor români consultarea paginilor de Internet moscova.mae.ro, sanktpetersburg.mae.ro, rostov.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie utile.
Cât costă un loc în mașinile care-i trec pe ruși granița cu Georgia
Tinerii din Rusia caută tot felul de strategii să iasă din țară. Ca să treacă granița, ei ajung să plătească la filtrul de poliție până la 15.000 de ruble, iar cei care au mașină cer până la 1.000 de dolari pentru un loc în autoturism. Localnicii de la frontiera cu Georgia au dezvoltat mici afaceri odată cu ordinul de mobilizare și își vând bicicletele cu prețuri uriașe celor care au nevoie de ele.
Cei mai siguri că vor pleca sunt cei care au bani. Un tânăr care a plecat din Moscova în Georgia a povestit pentru o publicație care acoperă Caucazul cât l-a costat să plece din țara lui natală.
Doar pentru filtrul de poliție, tânărul a plătit 15.000 de ruble, echivalentul a 260 de dolari, iar costul la graniță este de aproximativ 200 de dolari. Același articol arată că localnicii din zonă au dezvoltat mici afaceri odată cu ordinul de mobilizare. Cei care trec granița cu mașina cer între 800 și 1000 de dolari pentru un loc în autoturism, în timp ce localnicii din zonă vând biciclete cu prețuri cuprinse între 200 și 900 de dolari.
Dacă la ieșirea din țară sunt cozi, la intrare este pustiu. Un rus a filmat un avion gol în timp ce se întorcea acasă. Bărbatul a rezervat un bilete de avion cu destinația Moscova, iar în momentul în care a urcat în avion și-a dat seama că el și fiul lui sunt singurii pasageri. Nu același lucru se întâmplă cu zborurile de ieșire din țară care sunt pline.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.